Friday, 1 April 2016

Resepi Aiskrim Malaysia Viral Perisa Choki2/Oreo/Sumi

Resepi Aiskrim Malaysia Viral Perisa Choki2/Oreo/Sumi


Dengan cuaca yang panas ni,best sangat kalau dapat layan aiskrim sejuk-sejuk kan? Jadi,  hari ini saya nak kongsikan kepada anda semua resepi aiskrim malaysia dengan perisa Choki-choki,oreo dan jeli sumi.Saya akan bahagikan resepi perisa satu persatu ye! JOM! 






Resipi Aiskrim Choki2



Bahan2:
-1 tin susu cair
-1 tin susu pekat
-4 tin air
-4 bungkus choki2
-Setengah sudu garam
-2 Sudu gula


Cara-cara:
  1. Masukkan 1 tin susu cair,1 tin susu pekat,4 tin air,setengah sudu garam dan gula ke dalam periuk.Masak sehingga mendidih.Setelah mendidih,sejukkan.
  2. .Masukkan choki2 ke dalam plastik aiskrim dan picit2 supaya choki2 tu nampak.Masukkan campuran yang disejukkan tdi ke dalam plastik.
  3. Ikat dan letakkan dalam peti sejuk bahagian beku.





Resipi Aiskrim Oreo


Bahan2:
-1 tin susu cair
-1 tin susu pekat
-4 tin air
-1 bungkus oreo
-Setengah sudu garam
-2 sudu gula


Cara-cara:
  1. Masukkan 1 tin susu cair,1 tin susu pekat,4 tin air,setengah sudu garam dan gula ke dalam periuk.Masak sehingga mendidih.Setelah mendidih,sejukkan.
  2. Pecah2 kan oreo
  3. Masukkan oreo yang dipecahkan tadi ke dalam plastik aiskrim & masukkan campuran yang disejukkan tdi.
  4. Ikat dan letakkan ke dalam peti sejuk di bahagian beku



Resipi Aiskrim Sumi/Jelly



Bahan2:
-1 tin susu cair
-1 tin susu pekat
-4 tin air
-4 paket sumi
-Setengah sudu garam
-2 sudu gula


Cara-cara:
  1. Masukkan 1 tin susu cair,1 tin susu pekat,4 tin air,setengah sudu garam dan gula ke dalam periuk.Masak sehingga mendidih.Setelah mendidih,sejukkan.
  2. Potong sumi *saya belah dua*.
  3. Masukkan sumi yang dibelah tadi ke dalam plastik aiskrim dan letakkan campuran yang disejukkan tdi.
  4. Ikat dan letakkan ke dalam peti sejuk di bahagian beku
                                                           






35 comments:

  1. Oreo tu yg isi cream dia kena buang ke?

    ReplyDelete
  2. Oreo tu yg isi cream dia kena buang ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau awak nak guna cream tu pun boleh. Kalau nak buang pun boleh. Kalau saya, saya letak skali dalam aiskrim hehe

      Delete
    2. maaf lambat reply...saya hancurkan oreo tu dengan cream tu skali :)

      Delete
  3. Letak gula x manis sgt ka??sbb dh.pkai.susu pekat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa dia cair tu memang rasa manis..nanti aiskrim tu keras kurang rasa manis dia..jadi kena tambah gula..sorry lambat reply ye

      Delete
    2. Kalau xisi garam xpeke?
      Pastu klu xpakai susu cair..pakai susu pekat je..ok x?

      Delete
    3. 4 tin air tu boleh buat brp batang aiscream

      Delete
  4. Maaf nak tanya..masukkan garam setengah sudu teh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf lambat reply.Ye setengah sudu teh

      Delete
  5. Satu bancuhan boleh dpt brp btg aiskrim?

    ReplyDelete
  6. Sis kalau x keberatan boleh tahu, sekali bancuhan, dapat dalam berapa batang ais krim ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klau pjng dpt 20 lebih . Kalau pendek mungkin 40 lebih

      Delete
  7. kalau nak buat jual agak2 sebatang brp ek

    ReplyDelete
  8. salam sis, ad yg letak tepung jagung, ap beza ye letak tepung jagung atau pun xletak?

    ReplyDelete
  9. Air 4tin tu mksudnye saiz tin susu ke

    ReplyDelete
  10. Dah buat..
    Tq yer sis..semua perisa menjadi..

    ReplyDelete
  11. nak jual satu batang berapa ye?

    ReplyDelete
  12. Kalau jual aiskrim yg besar slalunye jual 50 sen sbtg..

    ReplyDelete
  13. maaf tumpang bertanya. kalau nk buat dlm kuantiti besar kena doublekan semua brg tu ke

    ReplyDelete
  14. Terima kasih cik kongsikan resepi & cara buat..barakallahu fik..

    ReplyDelete
  15. kalau guna , susu segar , susu pekat dgn air ja , bole jadi juga ka aiskrim oreo tu ? 😅

    ReplyDelete
  16. Saya baru nak belajar. Satu tin Susu pakat tu masuk semua ke.

    ReplyDelete
  17. Iyeee..masuk semua 1 tin susu cair tu

    ReplyDelete
  18. Ngan 1 tin susu pekat tu pun skali masuk semua.. Ikut resepi tu bulat2..mesti jadik

    ReplyDelete
  19. Satu bancuhan boleh cukup brape

    ReplyDelete
  20. Kalo letak tepung jagung ada beza tak?

    ReplyDelete