Resepi Aiskrim Malaysia Viral Perisa Choki2/Oreo/Sumi
Dengan cuaca yang panas ni,best sangat kalau dapat layan aiskrim sejuk-sejuk kan? Jadi, hari ini saya nak kongsikan kepada anda semua resepi aiskrim malaysia dengan perisa Choki-choki,oreo dan jeli sumi.Saya akan bahagikan resepi perisa satu persatu ye! JOM!
Resipi Aiskrim Choki2
Bahan2:
-1 tin susu cair
-1 tin susu pekat
-4 tin air
-4 bungkus choki2
-Setengah sudu garam
-2 Sudu gula
Cara-cara:
- Masukkan 1 tin susu cair,1 tin susu pekat,4 tin air,setengah sudu garam dan gula ke dalam periuk.Masak sehingga mendidih.Setelah mendidih,sejukkan.
- .Masukkan choki2 ke dalam plastik aiskrim dan picit2 supaya choki2 tu nampak.Masukkan campuran yang disejukkan tdi ke dalam plastik.
- Ikat dan letakkan dalam peti sejuk bahagian beku.
Resipi Aiskrim Oreo
Bahan2:
-1 tin susu cair
-1 tin susu pekat
-4 tin air
-1 bungkus oreo
-Setengah sudu garam
-2 sudu gula
Cara-cara:
- Masukkan 1 tin susu cair,1 tin susu pekat,4 tin air,setengah sudu garam dan gula ke dalam periuk.Masak sehingga mendidih.Setelah mendidih,sejukkan.
- Pecah2 kan oreo
- Masukkan oreo yang dipecahkan tadi ke dalam plastik aiskrim & masukkan campuran yang disejukkan tdi.
- Ikat dan letakkan ke dalam peti sejuk di bahagian beku
Bahan2:
-1 tin susu cair
-1 tin susu pekat
-4 tin air
-4 paket sumi
-Setengah sudu garam
-2 sudu gula
Cara-cara:
- Masukkan 1 tin susu cair,1 tin susu pekat,4 tin air,setengah sudu garam dan gula ke dalam periuk.Masak sehingga mendidih.Setelah mendidih,sejukkan.
- Potong sumi *saya belah dua*.
- Masukkan sumi yang dibelah tadi ke dalam plastik aiskrim dan letakkan campuran yang disejukkan tdi.
- Ikat dan letakkan ke dalam peti sejuk di bahagian beku
Oreo tu yg isi cream dia kena buang ke?
ReplyDeleteOreo tu yg isi cream dia kena buang ke?
ReplyDeleteKalau awak nak guna cream tu pun boleh. Kalau nak buang pun boleh. Kalau saya, saya letak skali dalam aiskrim hehe
Deletemaaf lambat reply...saya hancurkan oreo tu dengan cream tu skali :)
DeleteLetak gula x manis sgt ka??sbb dh.pkai.susu pekat?
ReplyDeletemasa dia cair tu memang rasa manis..nanti aiskrim tu keras kurang rasa manis dia..jadi kena tambah gula..sorry lambat reply ye
DeleteKalau xisi garam xpeke?
DeletePastu klu xpakai susu cair..pakai susu pekat je..ok x?
Xberapa nak sedap
Delete4 tin air tu boleh buat brp batang aiscream
DeleteMaaf nak tanya..masukkan garam setengah sudu teh ke?
ReplyDeletemaaf lambat reply.Ye setengah sudu teh
DeleteTry n error
ReplyDeletecelah mana plak error nya? hoho
DeleteSatu bancuhan boleh dpt brp btg aiskrim?
ReplyDeleteLebih kurang 40 btg
DeleteSis kalau x keberatan boleh tahu, sekali bancuhan, dapat dalam berapa batang ais krim ya?
ReplyDeleteKlau pjng dpt 20 lebih . Kalau pendek mungkin 40 lebih
Deletekalau nak buat jual agak2 sebatang brp ek
ReplyDeletesalam sis, ad yg letak tepung jagung, ap beza ye letak tepung jagung atau pun xletak?
ReplyDeletegula tu sudu besar ke?
ReplyDeleteMohon copy nak try buat...
ReplyDeleteAir 4tin tu mksudnye saiz tin susu ke
ReplyDeleteYaaa yee
DeleteDah buat..
ReplyDeleteTq yer sis..semua perisa menjadi..
Texture ais dia lembut x?
Deletenak jual satu batang berapa ye?
ReplyDeleteKalau jual aiskrim yg besar slalunye jual 50 sen sbtg..
ReplyDeletemaaf tumpang bertanya. kalau nk buat dlm kuantiti besar kena doublekan semua brg tu ke
ReplyDeleteTerima kasih cik kongsikan resepi & cara buat..barakallahu fik..
ReplyDeletekalau guna , susu segar , susu pekat dgn air ja , bole jadi juga ka aiskrim oreo tu ? 😅
ReplyDeleteSaya baru nak belajar. Satu tin Susu pakat tu masuk semua ke.
ReplyDeleteIyeee..masuk semua 1 tin susu cair tu
ReplyDeleteNgan 1 tin susu pekat tu pun skali masuk semua.. Ikut resepi tu bulat2..mesti jadik
ReplyDeleteSatu bancuhan boleh cukup brape
ReplyDeleteKalo letak tepung jagung ada beza tak?
ReplyDelete