Thursday, 7 March 2019

Cara baru Sushi King Bonanza 2019 !!!

Cara baru Sushi King Bonanza 2019 !!!



Sushi King bonanza bukan sesuatu perkara yang baru untuk peminat tegar Sushi King dang pengemar sushi! Saya pasti peminat Sushi King sebelum ini mempunyai member card atau kad ahli Sushi King.Kelebihan member card Sushi King ini bukan sahaja menandakan bahawa anda seorang ahli,bahkan anda juga boleh mengumpul point-point hasil perbelanjaan yang anda belanja di outlet Sushi King di mana mana sahaja.Apa yang penting member card Sushi King ni adalah anda boleh menikmati Sushi King Bonanza,di mana anda boleh menikmati pelbagai jenis sushi yang disediakan oleh Sushi King dengan harga yang jauh lebih murah! iaitu dengan 1 plate sushi yang sampai mencecah Rm 7 dengan hanya rm 3.18 semasa bonanza! Dengan syarat,kad ahli anda mestilah masih valid dan tidak expired.

Sekarang,dengan cara baru yang diperkenalkan oleh Sushi King,lebih mudah dengan aplikasi Sushi King!.Anda hanya perlu download aplikasi Sushi King di dalam telefon anda.Dengan applikasi ini,anda boleh mengumpul smile point selepas berbelanja di Sushi King.Fungsi aplikasi Sushi King ini ibarat member card dalam telefon anda.Mudah senang dan cepat,hanya buka sahaja apps Sushi King bila hendak membuat pembayaran di kaunter Sushi King dan tunjukkan bar code untuk mereka scan keahlian anda! Senang kan? Tidak ada lagi masalah lupa untuk membawa kad dan memperbaharui kad setiap tahun.

Mungkin ada di antara kamu semua menghadapi masalah untuk menggunakan cara baru dari Sushi King ni.Jadi,saya akan kongsikan sedikit cara hendak menggunakan apps daripada Sushi King ini.

Mula-mula anda taip “Sushi King My” di google play untuk pengguna android dan di App store untuk pengguna iphone. 







Pastikan anda download applikasi yang betul.Selesai download,masukkan semua yang diperlukan seperi nama,nombor kad pengenalan dan sebagainya.Bila anda selesai isi,akan ada sms masuk untuk beri verification pin untuk aktifkan akaun anda.Bila akaun dah siap,anda boleh lihat ada bar code yang disediakan.






Inilah bar code yang akan anda dapat selesai mendaftar sebagai ahli Sushi King.Hanya dibenarkan mendaftar satu kali sahaja untuk seorang.Bila anda hendak membayar di Kaunter sushi king,sila tunjukkan barcode ini kepada cashier,sebagai tanda anda adalah seorang daripada ahli Sushi King dan nikmatilah tawaran harga sushi yang murah semasa Bonanza Sushi King.






Selain daripada Bonanza Sushi King,anda juga mendapat faedah bila membayar mengunakan aplikasi Sushi King ini,iaitu point hasil perbelanjaan anda di sana.Point ini digelar sebagai Smile Point.Smile point ini menggantikan "complimentary voucher" yang anda dapat sebelum ini semasa menggunakan member card.Setiap RM 1 yang anda belanjakan di sini,anda akan dapat 1 smile point.Semakin banyak smile point yang anda dapat,semakin banyak duit terkumpul.Bila banyak smile point terkumpul,boleh la tebus untuk next visit.Setakat ini smile point saya masih kosong kerana sebelum ini belum berkesempatan nak register dan download apps ini.Register bila tahu bonanza datang lagi hehe.






Sehingga lebih dari 45 jenis sushi yang anda boleh dapati hanya dengan rm 3.18 satu plate.Murah kan? Kerana waktu Sushi King Bonanza ini sahaja harga special dan murah seperti ini menjelma.Hari-hari lain selain daripada Sushi King Bonanza,setiap plate ada harga tersendiri mengikut kod warna di piring sushi tu.







Ini adalah harga sebenar kalau hari selain daripada hari sushi king bonanza.Murah kan? sehingga yang mahal mahal tu turun harga ke RM3.18 1 plate! wow sangat.Sebab itulah ramai yang merebut peluang untuk ke Sushi King bonanza tanpa menghiraukan sepanjang mana barisan di luar kedai Sushi King tersebut.Oh ya! Sushi King Bonanza ada 2 Phase.

Phase 1: (4-7 March 2019) Sushi King Bonanza dilancarkan di negeri negeri seperti berikut:
Penang
Perlis
Perak
Johor
Negeri Sembilan
Kelantan
Sarawak (saya di sini)

Phase 2: (18 March - 21 March 2019) pula, negeri negeri seperti berikut:
Selangor
Kuala Lumpur
Putrajaya
Melaka
Kedah
Pahang
Terengganu
Sabah.






 First round! untuk yang ice cream dengan mochi tu,harga berbeza kerana tidak termasuk dalam senarai makanan yang di listkan sebagai Bonanza.Jadi,ambiklah yang disenaraikan ye.Jemput makan! itadakimasu!






Siapa peminat salmon sini kita geng okay.Memang kualiti terbaik! Tips dari saya bila makan sushi jenis salmon ni,gandingkan dengan air seperti sprite,nescaya rasa ikan ikan tu hilang.Tak semua dapat go on dengan salmon ni tapi tu la,saja sis bagi tips sbab sis dulu pun tak boleh go dengan salmon.Kerana ASMR video di youtube,saya juga turut meminati hehehe.

Saya harap dengan apa yang saya kongsikan ini dapat serba sedikit membantu anda semua yang masih memikirkan bagaimana hendak menggunakan cara baru yang diperkenalkan oleh Sushi King ini.Saya faham,dengan cara baru ini,walaupun small matter kata omputeh, tetap ada sesetengah orang masih ada masalah nak gunakan cara baru ini termasuklah saya, yang dulunya keep on wondering cara nak gunakan kaedah ini hehe! Okay ini sahaja daripada saya! selamat berbonanza! jumpa lagi next entry.









Tuesday, 5 March 2019

Senarai tempat makan western berpatutan dan terbaik di Kuching

Senarai tempat makan western berpatutan dan terbaik di Kuching


Anda berada di Kuching? Tengah mengidam makanan western? Mencari-cari tempat makan western? Nak yang bajet dan murah? Ya,memang banyak tempat makanan western di sekitar Kuching ini.Namun begitu, tak semua yang harga berbaloi dan berpatutan.Kadang-kadang ada yang sampai mencecah ratusan ringgit tapi rasa macam tak sampaii! Tadaaa saya akan senaraikan tempat makan western yang murah berbaloi dan save budget gitu! Berikut merupakan senarai tempat makan western yang berpatutan dan terkenal di sekitar Kuching.




1. Toko Daging.


Gambar dari Facebook: Toko Daging




Baca nama kedai pun dah dapat hint dah yang kedai ni menjual sesuatu yang berkaitan dengan daging.Di sini,makanan western mereka more to grilled seperti Grilled Lamb chop ada,beef ada chicken chop lagilaa ada.Bermula dengan sebuah cawangan di Gita,Kuching,sekarang Toko daging telah membuka cawangan yang kedua di jalan Satok! Selain daripada menjual grilled,toko daging juga menyediakan menu sampingan seperti Mi Kolok dan Nasi Lemak.

Alamat:
 Lorong 2 TAMAN MAWAR KAMPUNG GITA
Kuching, Malaysia. 
&
 Jalan Satok.


Masa operasi :
6.30 pm - 11.30 pm


No Telefon: 

0168000634

0128536136




FB: TOKO DAGING



2. Kasturi 7

Gambar dari Facebook & Instagram : Kasturi 7


Kasturi 7,yang telah lama membuka cawangannya dan kini telah membuat comeback dengan makanan western sampai viral dalam Facebook!.Sekarang,Kasturi 7 ini kira trending dalam facebook.Setiap kali saya nak datang ke sini mesti dah ramai orang.Nampak tak penangan Kasturi 7 di situ? Jadi,kena booking awal-awal lah ye sebelum datang ke sini. Selain daripada makanan western, Kasturi 7 juga menyediakan makanan tempatan mengikut citarasa warga Kuching.Pada bulan puasa pula,Terdapat buffet iftar dan juga jualan lauk pauk tempatan pada waktu petang,tapi ni pada bulan puasa je ye! Apa yang hot dan menjadi pilihan pelanggan kedai ini adalah,set dulang yang menyediakan serta air dalam jug yang dikira berbaloi dan murah!

Alamat :Cafe Kasturi 7, Lot 384, Jalan Satok, 93400 Kuching, Sarawak

Masa operasi: 
6.30 pm-11 pm

No telefon:
0168592144

FB: Kasturi 7


3. Al-hassan

Gambar dari Facebook : Al-Hassan Cafe



Terletak bersebelahan dengan Kasturi 7,Selain daripada menjual makanan western, Al hassan juga menyediakan masakan arab dan menu-menu lain pun ada terdapat di sini,seperti kue tiaw kantonis dan sebagainya.Boleh la kalau nak ajak kawan atau family yang tak sangat tekak western tu,so diorang boleh cuba masakan lain selain daripada western .Selain itu,kedai ini juga menerima tempahan untuk katering.Kalau berminat untuk menempah,bolehlah hubungi kafe Al-Hassan ni ye!

Alamat: 
Tingkat Bawah,Lot381,Wisma Polarwood,Seksyen 5,KTLD,Jalan Staok
Kuching, Malaysia

Masa operasi : 
5 pm - 12 am

FB: Al-Hassan cafe



4. Sport cafe


Gambar dari Facebook: SportsCafe Kuching



Western ada,korean ada,arabian pon ada! Menu lain? Pun adaa! Itulah kelebihan cafe yang terkenal dengan makanan western dan korean fried chicken yang telah viral di facebook! Di sini,korang akan pasti dapat tengok siaran bola,nama pon sport cafe kan? Kena la ada ciri ciri sport tu kan! Geng kaki bola tu,jemput serbu sport cafe sekarang! Hehee. Di sini,menu top adalah korean spicy fried chicken.Paling litt kalau add on cheese memang menjilat jari lah.

Alamat:
Ground Floor, Sublot 5, Lot 14489 Section 65 KTLD, Matang HUB, 4 Miles, Jalan Matang
Kuching, Malaysia

Masa operasi: 
8am-11.59pm
Ahad 5pm-12 am

FB: SportsCafe Kuching



Jadi,apa tunggu lagi! Jom kita serbu! Heee!.Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat mengenai kedai-kedai western yang saya kongsikan di atas,sila hubungi atau layari laman Facebook yang saya kongsikan di setiap gambar di atas.Saya harap dengan entry saya kali ini dapat membantu anda untuk mencari tempat makanan western yang berpatutan dan terbaik di sekitar Kuching ini! InsyaAllah saya akan tambah lagi entry ini pada masa akan datang ye! Sekian itu sahaja dari saya,jumpa lagi next enty.Assalamualaikum! :D

Friday, 1 February 2019

Fantasy Lighting Festival Pertama di Kuching,Sarawak!

Fantasy Lighting Festival Pertama di Kuching,Sarawak!






Berita baik untuk orang Kuching! Kini,ada tarikan terbaru iaitu Fantasy Lighting Festival yang kini berada di Saradise BDC dan Metro Matang.Sebelum ini,Fantasy Lighting Festival yang bermula dari Miri,ke Oceanus Kota Kinabalu,dan sekarang pula Fantasy Lighting Festival berada di Kuching! Kali ini Fantasy Lighting Festival membawa tema tahun baru yang dipenuhi dengan vibes Tahun Baru Cina dan Valentine day! yang akan datang. Untuk pengetahuan anda,Fantasy Lighting Festival ini telah menarik kira kira 1 juta orang yang telah berkunjung di tempat yang unik dan menarik ini.Menarik kan?


gambar tiket masuk ke Fantasy Lighting Festival




Tempat : Saradise BDC dan Metro Matang Kuching,Sarawak.
Tarikh: 24 Januari sehingga 24 Februari 2019
Masa operasi : 5 petang sehingga 11 malam.
Entry per person : RM5




Apa yang menariknya tentang Fantasy Lighting Festival ini adalah terdapat banyak lampu yang bewarna warni seperti "string lights",bunga,dan macam macam lagi yang terdapat di Fantasy Ring Light ini.Jika korang jenis kaki gambar dan selfie,tempat ini sangat sesuai untuk korang! Dengan lampu yang beraneka warna dan banyak bentuk dan rupa yang menarik dapat buat gambar korang nampak stylo dan ala ala instafamous gitu hehe!

Jom,saya kongsikan sedikit gambar dan suasana dari Fantasy Lighting Festival yang pertama di Kuching ni.Tempat yang saya kunjungi ini adalah tempat kedua,iaitu Saradise BDC,Kuching.



Barisan lampu bunga yang memenuhi ruang jalan.Rasa macam di taman bunga pulak,bezanya bunga ni berlampu  dan menaikkan lagi seri Fantasy Lighting Festival ni hehee..Ingat ya! tidak dibenarkan untuk masuk ke dalam barisan bunga ni ye,dikhuatiri akan merosakkan kedudukan bunga-bunga ni.



Lampu-lampu string lights yang dihias seperti terowong.Mesti banyak kan string lights yang digunakan untuk membuat ala ala terowong ni.Berapa centimetre  panjang string lights yang digunakan ni ye? mesti panjang,sebab terowong ni boleh tahan panjangnya.



Gambar dari Facebook Fantasy Lighting Festival
Nice to see and to take pic tapi tidak boleh masuk ke dalam tu ye,kang roboh satu hiasan tu habisssss...hahhahaa.Tanda caution ada di mana-mana ye,ikutlah peraturan tempat ini ye untuk keselamatan bersama. 


Gambar dari Facebook Fantasy Lighting Festival

Gambar dari Facebook Fantasy Lighting Festival
Yang ni kira spot gambar yang laku kerasss which mean yang banyak orang tunggu turn untuk gambar kat sini.Ala-ala diterangi cahaya bulan gitu! Kena fikir pose awal-awal ni hehe!

Gambar dari Facebook Fantasy Lighting Festival
Selain daripada lampu-lampu ni semua,ada jgak ye mascot bumblebee,spiderman,batman yang tunggu korang semua di kawasan ni.Boleh la budak-budak bergambar sebagai kenang-kenangan gitu hehehe....

Dari pengalaman saya yang telah berkunjung ke sini,waktu saya ke sini tanah kelihatan becak disebabkan hujan.Oleh kerana tempat ini bertanah, jadi, sedialah plastik untuk korang yang jenis sayangkan kasut dari kotor.Masa masuk tu akan ada orang jual plastik.At first,hairan plastik tu untuk apa,bila tengok kanan dan kiri ohhh rupanya diorang jual plastik untuk sarung kaki diorang guna plastik untuk elakkan dari terkena kotoran tanah.Kreatif!!!


Baiklah,so far Fantasy Lighting Festival ni sangat sesuai untuk korang yang mencari ilham dan tempat yang menarik untuk bergambar.
Fantasy Ligting Festival ni akan melabuhkan tirainya di Kuching pada  24 Februari 2019.Jadi apa tunggu lagi? Jom berkunjung ke sini untuk orang Kuching sekalian dan yang berkunjung di Kuching sekarang ni! 

Untuk info lebih lanjut mengenai Fantasy Lighting Festival ini,sila  lawati Facebook : Fantasy Lighting Festival. Sekian,ini sahaja untuk entry kali ni,jumpa lagi next entry! bye :D











Thursday, 10 January 2019

Hias dinding bilik dengan String Light dan Mandala Tapestry dengan mudah.




Hias dinding bilik dengan String Light dan Mandala Tapestry dengan mudah.



Asyik termenenung je dengan dinding yang kosong dekat katil ni.Tengah memikirkan pasal decoration idea untuk diletakkan di dinding yang kosong dan mempunyai pemandangan yang membosankan.Frame? alaa jenuhnya nak pasang paku,frame hanger apa semua tu.Leceh satu hal,dinding rosak lagi laaa tambah lagi satu hal.Hanya nak yang ringkas dan memudahkan.TING! satu idea muncul dalam kepala.Hasil pencarian dalam aplikasi Shopee,tiba tiba dapat idea untuk hias dinding bilik saya yang kosong ni dengan tapestry yang bercorakkan Mandala.Bila search google pula,tapestry mandala ni lebih angkat serinya bila dikombinasikan dengan lampu lip lap iaitu string light.Jadi,dapat la ilham deko untuk dinding kosong dalam bilik comel saya ni.








Sini la saya beli Mandala Tapestry ni dalam aplikasi Shopee.Dalam banyak-banyak onlineshop yang jual tapestry ni,macam ni je yang banyak review dan boleh dipercayai so i click that  "beli sekarang" heee! Barang dari China so kena sabar bebanyak la ye.Nak kata lama tunggu tu tak la lama sangat.Mungkin saye kot jenis tak sabar huhu.Lambat pon sebab tukang delivery tu yang lambat opss.huuuuu



Pasti di antara korang yang membaca ni ada yang tertanya-tanya bagaimana saya gantung semua ni.Memandangkan saya jenis yang sayangkan dinding dan tak suka ketuk sana ketuk sini,jadi saya mengambil langkah mudah dengan menggantikan tukul dan paku menggunakan double tape,dan safety pin."Guna double tape tak rosak ke dinding?" Baiklah,untuk pengetahuan anda,saya tampal dinding saya guna wallpaper plain yang dibeli dari kaison.Saya pernah buka wallpaper yang melekat di dinding,so far okay tak meninggalkan kesan.Jadi dalam hal ni wallpaper tu kira alas dan cover la untuk elak kerosakkan dinding angkara double tape ni hihi! Jom saya kongsikan langkah-langkah untuk gantung seperti gambar di atas.







Tadaaa, ini string light yang saya gunakan.Saya beli dari Mr.DIY.Harga pula dalam belasan ringgit macamtu (aduhh lupa pula maaf ya) tapi tak melebihi RM20 lah ye.Untuk panjang pulak,yang ni panjang dia 15 meter.Memang panjang rasanya boleh kelilingi satu bilik hehe.Code warna pula adalah warm white,tapi tak tahu la kenapa nampak jadi warna kuning terang bila masuk dalam gambar ni,effect camera kot hehe.










Ini pula adalah safety pin,yang saya beli untuk kegunaan tudung tapi tetiba dapat idea untuk gantung string light pula hehehe! bijak pula ye ehhh terpuji diri sendiri pulak (alaa gurau hoho).Safety pin ni korang boleh je dapat dari mana mana kedai seperti Mr DIY dan kedai jahit.


Okay,first,saya gantung tapestry ni guna double side tape je.Kalau nak senang,perlu dua orang la untuk membantu sorang pegang dan sorang lagi tukang lekatkan.Tapi alhamdulillah buat sorang okay je tapi tu la ,kalau boleh lebih baik dua orang la ye hehehe sebab nak balance kan ketinggian lagi,tak la nanti senget sebelah ke apa huhu.


Lepas habis tampal dan lekatkan tapestry ni,tiba masanya untuk gantung string light pulak.Saya pinkan wire string light ni guna safety pin.Senang,cepat dan mudah gitu hehe tak payah susah-susah fikir nak tukul ketuk sana ketuk sini,hanya pin kan ajee.






Selitkan wire string light tu tadi kat safety pin ni.Hati-hati ye,jangan sampai tercucuk tangan pula! hee





Dan pinkan aje kat tapestry ni.Mudah kan? tak la pening kepala nak letak paku ke apa huhu.









Tadaaa,lihatlah hasilnya.Akhirnya Mandala tapestry ni dah menghiasi dindingku yang membosankan.Tu dulu,sekarang dah cantik hehe! Selain daripada untuk deco,untuk dijadikan background untuk bergambar pun cun! Tak pon untuk background video untuk youtuber sekalian hehe.







Gambar dari sudut dekat.Haaaa,kat sini baru nampak yang string light saya beli ni warna warm white.Rasa tenang je tengok deco ni.Cun sangat-sangat dua ni bila digabungkan.Acah boho style jap.ehehehe!


Baiklah,rasanya itu sahaja yang hendak saya kongsikan untuk entry kali ini.Harap dapat membantu kamu semua yang tengah mencari ilham atau idea untuk deco bilik korang.Jaga diri tau bila gantung benda-benda yang berkait dengan elektrik ni.Safety first hokayh? Jumpa lagi next entry.Byebye














Saturday, 1 December 2018

Jantayu Strawberry Farm!! Ladang strawberry pertama di Kuching!



 Jantayu Strawberry Farm!! Ladang strawberry pertama di Kuching!



Hai korang! Selamat berhujung minggu! Jadi hari ni,saya cuba pergi kat tempat yang kira popular dan viral sekarang ni di Kuching,iaitu Jantayu Strawberry Farm.Wow kan,selalunya kalau ladang strawberry jer mesti automatik ingat kat Cameron Highland je,tapi sekarang ada je kat Jantayu Strawberry Farm ni!.Tempat ni terletak di Kampung Jaya Bakti, 93050 Kuching, Sarawak.



Okay,masa saya pergi ni cunnn sangat,sebab ape? tengok awan tu haa cantik je mendung,tapi tak hujan! so boleh la layan hirup udara segar sambil ditiup oleh angin sepoi sepoi bahasa ni.Kalau pasal parking plak jangan risau ye,banyak je tempat korang boleh letak kereta korang kat sini hiks!.





Tadaa! ini tiket untuk masuk untuk 18 tahun ke atas...untuk kanak kanak dan warga emas plak harga berlainan,murah dari yang untuk 18 tahun ke atas.Untuk setiap tiket masuk yang korang bayar,korang akan dapat RM2 untuk redeem bila korang beli makanan,baja strawberry,pasu,pokok strawberry dan keychain untuk kenang kenangan.Korang pasti akan beli something kat sini,so yeah! keep your tix uolls!


Masa operasi:
Buka setiap hari Sabtu dan Ahad ,Public Holidays dan Cuti Sekolah.

9 pagi sehingga 6 petang.




Comelnye strawberry2 ni!..Lagi best kalau pergi masa dia berbuah..masa saya pergi ni diorang tak berapa nak keluar.bukan musim kot hehe..Nak tanam satu kat rumah? sila-sila je beli ye sebab kat sini ada je jual pokok strawberry siap baja dan pasu lagi.Syiok kan!





Beginilah rupa kedai-kedai yang ada kat sini,macam-macam yang boleh didapati dan agak rare.Salah satunya adalah nasi lemak strawberry! wow kan.Banyak lagi menu yang boleh korang dapat kat sini,seperti churros ice cream with strawberry,strawberry shake,coconut shake,aiskrim malaysia (semestinya perisa strawberry ada hokayyy),nasi kerabu tumis ayam percik,strawberry chocolate dip,dan macam macam lagi.Oh yeap lupa,kerabu maggie wow kan.Lain daripada yang lain gittu.




Kek nasi lemak? nasi lemak cheese? tapi kat sini ada nasi lemak strawberry...Okay ni adalah yang popular dan buat tempat ni viral.Unik dan terserlah creativity kan hihi! Buat korang yang menyukai kelainan dalam makanan ni anda sangat sangat digalakkan untuk mencuba hihi!







Aishh comelnye korang ni!!! pink gitu macam Buku Pinky hehe!!! Strawberry shake! yes! satu kewajiban untuk beli ni bila ada kat sini hehe.Sejuk2 masa panas2 ni fuhh layan! Buat guna strawberry yang di blend.Jadi,ada lah rasa sejati strawberry yang asli nyum nyum! Sambil tu boleh lah menikmati pemandangan yang menenangkan hehe







Menu lain pon ada dijual kat sini tau! gambar di atas adalah nasi kerabu tumis ayam percik dan ayam goreng ala ala korea gitu ataupun yang lebih dikenali sebagai korean fried chicken.Buat makanan-makanan yang saya kongsikan gambar di atas,saya guna yang redeem RM2 tu,hihi best!

Jadi,untuk korang yang tengah tercari-cari tempat baru untuk dikunjungi,atau yang tengah melancong di Sarawak ni,marilah ke sini! Untuk maklumat yang lebih lanjut,boleh la search Facebook Jantayu Strawberry Farm.Okay cukup sampai di sini saja saya kongsikan pengalaman saya berkunjung ke strawberry farm pertama di Kuching! Jumpa lagi di next entry bye! :D