Thursday, 10 January 2019

Hias dinding bilik dengan String Light dan Mandala Tapestry dengan mudah.




Hias dinding bilik dengan String Light dan Mandala Tapestry dengan mudah.



Asyik termenenung je dengan dinding yang kosong dekat katil ni.Tengah memikirkan pasal decoration idea untuk diletakkan di dinding yang kosong dan mempunyai pemandangan yang membosankan.Frame? alaa jenuhnya nak pasang paku,frame hanger apa semua tu.Leceh satu hal,dinding rosak lagi laaa tambah lagi satu hal.Hanya nak yang ringkas dan memudahkan.TING! satu idea muncul dalam kepala.Hasil pencarian dalam aplikasi Shopee,tiba tiba dapat idea untuk hias dinding bilik saya yang kosong ni dengan tapestry yang bercorakkan Mandala.Bila search google pula,tapestry mandala ni lebih angkat serinya bila dikombinasikan dengan lampu lip lap iaitu string light.Jadi,dapat la ilham deko untuk dinding kosong dalam bilik comel saya ni.








Sini la saya beli Mandala Tapestry ni dalam aplikasi Shopee.Dalam banyak-banyak onlineshop yang jual tapestry ni,macam ni je yang banyak review dan boleh dipercayai so i click that  "beli sekarang" heee! Barang dari China so kena sabar bebanyak la ye.Nak kata lama tunggu tu tak la lama sangat.Mungkin saye kot jenis tak sabar huhu.Lambat pon sebab tukang delivery tu yang lambat opss.huuuuu



Pasti di antara korang yang membaca ni ada yang tertanya-tanya bagaimana saya gantung semua ni.Memandangkan saya jenis yang sayangkan dinding dan tak suka ketuk sana ketuk sini,jadi saya mengambil langkah mudah dengan menggantikan tukul dan paku menggunakan double tape,dan safety pin."Guna double tape tak rosak ke dinding?" Baiklah,untuk pengetahuan anda,saya tampal dinding saya guna wallpaper plain yang dibeli dari kaison.Saya pernah buka wallpaper yang melekat di dinding,so far okay tak meninggalkan kesan.Jadi dalam hal ni wallpaper tu kira alas dan cover la untuk elak kerosakkan dinding angkara double tape ni hihi! Jom saya kongsikan langkah-langkah untuk gantung seperti gambar di atas.







Tadaaa, ini string light yang saya gunakan.Saya beli dari Mr.DIY.Harga pula dalam belasan ringgit macamtu (aduhh lupa pula maaf ya) tapi tak melebihi RM20 lah ye.Untuk panjang pulak,yang ni panjang dia 15 meter.Memang panjang rasanya boleh kelilingi satu bilik hehe.Code warna pula adalah warm white,tapi tak tahu la kenapa nampak jadi warna kuning terang bila masuk dalam gambar ni,effect camera kot hehe.










Ini pula adalah safety pin,yang saya beli untuk kegunaan tudung tapi tetiba dapat idea untuk gantung string light pula hehehe! bijak pula ye ehhh terpuji diri sendiri pulak (alaa gurau hoho).Safety pin ni korang boleh je dapat dari mana mana kedai seperti Mr DIY dan kedai jahit.


Okay,first,saya gantung tapestry ni guna double side tape je.Kalau nak senang,perlu dua orang la untuk membantu sorang pegang dan sorang lagi tukang lekatkan.Tapi alhamdulillah buat sorang okay je tapi tu la ,kalau boleh lebih baik dua orang la ye hehehe sebab nak balance kan ketinggian lagi,tak la nanti senget sebelah ke apa huhu.


Lepas habis tampal dan lekatkan tapestry ni,tiba masanya untuk gantung string light pulak.Saya pinkan wire string light ni guna safety pin.Senang,cepat dan mudah gitu hehe tak payah susah-susah fikir nak tukul ketuk sana ketuk sini,hanya pin kan ajee.






Selitkan wire string light tu tadi kat safety pin ni.Hati-hati ye,jangan sampai tercucuk tangan pula! hee





Dan pinkan aje kat tapestry ni.Mudah kan? tak la pening kepala nak letak paku ke apa huhu.









Tadaaa,lihatlah hasilnya.Akhirnya Mandala tapestry ni dah menghiasi dindingku yang membosankan.Tu dulu,sekarang dah cantik hehe! Selain daripada untuk deco,untuk dijadikan background untuk bergambar pun cun! Tak pon untuk background video untuk youtuber sekalian hehe.







Gambar dari sudut dekat.Haaaa,kat sini baru nampak yang string light saya beli ni warna warm white.Rasa tenang je tengok deco ni.Cun sangat-sangat dua ni bila digabungkan.Acah boho style jap.ehehehe!


Baiklah,rasanya itu sahaja yang hendak saya kongsikan untuk entry kali ini.Harap dapat membantu kamu semua yang tengah mencari ilham atau idea untuk deco bilik korang.Jaga diri tau bila gantung benda-benda yang berkait dengan elektrik ni.Safety first hokayh? Jumpa lagi next entry.Byebye














Saturday, 1 December 2018

Jantayu Strawberry Farm!! Ladang strawberry pertama di Kuching!



 Jantayu Strawberry Farm!! Ladang strawberry pertama di Kuching!



Hai korang! Selamat berhujung minggu! Jadi hari ni,saya cuba pergi kat tempat yang kira popular dan viral sekarang ni di Kuching,iaitu Jantayu Strawberry Farm.Wow kan,selalunya kalau ladang strawberry jer mesti automatik ingat kat Cameron Highland je,tapi sekarang ada je kat Jantayu Strawberry Farm ni!.Tempat ni terletak di Kampung Jaya Bakti, 93050 Kuching, Sarawak.



Okay,masa saya pergi ni cunnn sangat,sebab ape? tengok awan tu haa cantik je mendung,tapi tak hujan! so boleh la layan hirup udara segar sambil ditiup oleh angin sepoi sepoi bahasa ni.Kalau pasal parking plak jangan risau ye,banyak je tempat korang boleh letak kereta korang kat sini hiks!.





Tadaa! ini tiket untuk masuk untuk 18 tahun ke atas...untuk kanak kanak dan warga emas plak harga berlainan,murah dari yang untuk 18 tahun ke atas.Untuk setiap tiket masuk yang korang bayar,korang akan dapat RM2 untuk redeem bila korang beli makanan,baja strawberry,pasu,pokok strawberry dan keychain untuk kenang kenangan.Korang pasti akan beli something kat sini,so yeah! keep your tix uolls!


Masa operasi:
Buka setiap hari Sabtu dan Ahad ,Public Holidays dan Cuti Sekolah.

9 pagi sehingga 6 petang.




Comelnye strawberry2 ni!..Lagi best kalau pergi masa dia berbuah..masa saya pergi ni diorang tak berapa nak keluar.bukan musim kot hehe..Nak tanam satu kat rumah? sila-sila je beli ye sebab kat sini ada je jual pokok strawberry siap baja dan pasu lagi.Syiok kan!





Beginilah rupa kedai-kedai yang ada kat sini,macam-macam yang boleh didapati dan agak rare.Salah satunya adalah nasi lemak strawberry! wow kan.Banyak lagi menu yang boleh korang dapat kat sini,seperti churros ice cream with strawberry,strawberry shake,coconut shake,aiskrim malaysia (semestinya perisa strawberry ada hokayyy),nasi kerabu tumis ayam percik,strawberry chocolate dip,dan macam macam lagi.Oh yeap lupa,kerabu maggie wow kan.Lain daripada yang lain gittu.




Kek nasi lemak? nasi lemak cheese? tapi kat sini ada nasi lemak strawberry...Okay ni adalah yang popular dan buat tempat ni viral.Unik dan terserlah creativity kan hihi! Buat korang yang menyukai kelainan dalam makanan ni anda sangat sangat digalakkan untuk mencuba hihi!







Aishh comelnye korang ni!!! pink gitu macam Buku Pinky hehe!!! Strawberry shake! yes! satu kewajiban untuk beli ni bila ada kat sini hehe.Sejuk2 masa panas2 ni fuhh layan! Buat guna strawberry yang di blend.Jadi,ada lah rasa sejati strawberry yang asli nyum nyum! Sambil tu boleh lah menikmati pemandangan yang menenangkan hehe







Menu lain pon ada dijual kat sini tau! gambar di atas adalah nasi kerabu tumis ayam percik dan ayam goreng ala ala korea gitu ataupun yang lebih dikenali sebagai korean fried chicken.Buat makanan-makanan yang saya kongsikan gambar di atas,saya guna yang redeem RM2 tu,hihi best!

Jadi,untuk korang yang tengah tercari-cari tempat baru untuk dikunjungi,atau yang tengah melancong di Sarawak ni,marilah ke sini! Untuk maklumat yang lebih lanjut,boleh la search Facebook Jantayu Strawberry Farm.Okay cukup sampai di sini saja saya kongsikan pengalaman saya berkunjung ke strawberry farm pertama di Kuching! Jumpa lagi di next entry bye! :D












Wednesday, 3 October 2018

St Ives Blackhead Clearing Green Tea Scrub Review


St Ives Blackhead Clearing Green Tea Scrub Review.




Hi pembaca-pembaca sekalian! Hari ni aku akan buat review sikit pasal St Ives Green Tea scrub yang laku keras di Watsons ni! Yess! sekali promo je zass tinggal rak je satu pun dah takda lagi yang scrub green tea ni huhuuu so kena la beli banyak untuk dijadikan simpanan pada masa akan datang nanti ye! Hehe,baiklah...Jom start review

Harga RM21.50, tapi aku dapat ni masa promo dulu RM19 je gais! Syiok kan.. Berat bersih pula 170 g.Fungsi St.Ives Blackhead clearing Green Tea Scrub ni sudah semestinya untuk hilangkan blackhead dan white head di muka terutamanya di hidung.YES! Hidung,mcm strawberry pulak dibuatnya.ada bintik-bintik tu geram!.Selepas itu, untuk calms redness,maksudnya untuk redakan muka yang kemerahan.Bukan yang kemerahan yang comel-comel macam budak cendol tu hokayyy,tapi kemerahan yang selalu ada terutama sekali bekas jerawat.





Scrub ni bertindak sebagai "exfoliants" dan menghalang muka daripada pori-pori tersumbat dari kotoran dan minyak.Rasanya,semua scrub bertindak sebagai exfoliants,terjemahan dalam bahasa Melayu pulak bermaksud pengelupasan.Proses ni membantu kulit untuk menghasilkan sel-sel kulit yang baru.Haaa sebab itulah digalakkan untuk scrub muka paling kurang seminggu sekali.Elakkan guna scrub semasa jerawat menziarahi muka anda sebab cara ni akan buat jerawat korang sebab scrub ni kan bersifat kasar,dikhuatiri akan mencederakan lagi korang punya miss J.




Tadaa, warna hijau gitu terserlah bau green tea...

Ini pula bila di blend...kalau korang tak bilas muka betul-betul..akan nampak mcm pasir2..




Cara-cara untuk guna pulak,
-cuci muka anda terlebih dahulu sebelum guna.
-Picit pada jumlah yang anda rasa mencukupi untuk muka anda.Tidak perlula nak lapis tebal-tebal kang cepat habis hehe lapis nipis je cukup ler boleh jimat sikit hehe.
-Lepastu,gosok-gosok lah kat muka korang,dalam bentuk bulatan..hidung jangan lupa hehe
-Tunggu beberapa minit dalam 1 hingga dua minit..
-Bilas guna air dan rasakan kelembutan pada muka korang dilengkapi lagi dengan bau aroma gree tea..best sangat!

Disebabkan scrub akan membuatkan muka kita kering,jadi tidak digalakkan guna hari hari ye uolls!.So far,ini scrub yang paling bagus yang aku pernah cuba.Hasil yang aku nampak,memang dia unclogged pores.Blackhead dan white head jadi kurang dan merah merah pada muka aku pon berukarangan.Jadi,sangat recommended untuk korang yang tercari-cari scrub untuk muka.Pastu,good luck jugak la kepada korang sbab yang ni boleh dikatakan limited hohoho..Kalau ada promo tu beli la awal-awal sebagai stock simpanan ye hehe!

Baiklah,done review St Ives Black Head Clearing Green Tea Scrub..tudiaa panjang nama hehe..akan buat more review pasal skin care yang aku pakai next time.Untuk pengetahuan anda semua..muka aku pernah break out teruk pada tahun lepas which is 2017.Andd yess,cerita ni akan disambung pada next entry .tunggu ye hihi! Bye...



Tuesday, 18 September 2018

Borneo Samariang Water Park...Waterpark Pertama Di Kuching Sarawak!

Borneo Samariang Water Park...Waterpark Pertama Di Kuching Sarawak!




Cuti sem yang lepas,aku dan kawan aku meluangkan sisa baki cuti di Borneo Samariang Waterpark,yang terletak di Salak Land District,Jalan Sultan Tengah,Kuching Sarawak.Untuk pengetahuan anda semua,Borneo Samariang Waterpark ini merupakan Water Theme Park pertama yang dibuka di Kuching,Sarawak..Wow,menarik kan?



Masa operasi Borneo Samariang Waterpark adalah seperti berikut:

Isnin,Rabu,Khamis dan Jumaat:
10.00 pagi sehingga 6.00 petang

Sabtu,Ahad,Cuti sekolah dan public holidays:
9.00pagi sehingga 6.00 petang

Tutup pada setiap hari SELASA kecuali cuti sekolah dan public holidays

Seperti yang dinyatakan brochure yang saya dapat dari BSW,pihak Borneo Samariang Waterpark berhak untuk menguah waktu operasi tanpa mengeluarkan sebarang notis.Maksudnya,diorang boleh je tukar masa operasi tanpa bagitau awal-awal kepada penduduk awam.Manakala harga untuk masuk pula,( Entrance Fee) :

Dewasa (13 tahun sehingga 59 tahun)- RM33.00
Kanak-kanak (90 cm sehingga 12 tahun) -RM 23.00
Kurang daripada 90 cm ,masuk adalah PERCUMA
Warga Emas (60 tahun ke atas)- RM23.00

Masa dalam waterpark ini nanti,kita tidak dibenarkan untuk membuat pembelian dengan menggunakan wang.Sebab,risau akan kehilangan wang ringgit.Jadi,sistem E-Value digunakan untuk sebarang pembelian di dalam waterpark.

Wristband yang ada barcode untuk E-Value,bila nak beli nanti just scan je code tu.


Apa itu E-Value? E value adalah jumlah tunai yang dimasukkan ke dalam wrist band anda mengikut jumlah yang anda perlukanSegala urusan penyewaan kemudahan pelampung,locker dan cabana serta pembelian akanan dan minuman adalah melalui E value sahaja.

Contoh: RM38 untuk semua permainan,sekiranya anda ingin menyewa locker,pelampung dan cabana serta membeli makanan dan minuman,anda perlu menambah nilai ke dlam barcode wristband anda.Nilai yang anda masukkan itu adalah E-Value.E-Value untuk di isi adalah RM50,RM100 dan RM200.Jangan risau,baki E-Value yang tidak digunakan akan dikembalikan di kaunter.

-Untuk Penyewaan-
1.Single Tube (RM15.00) +Deposit (RM10.00) = RM25.00
2.Double Tube (RM20.00) + Deposit (RM10.00) = RM30.00
3.Locker Large (RM25.00) + Deposit (RM10.00)= RM35.00
4.Locker Medium (RM 15.00) + Deposit (RM10.00) = RM25.00
5.Children Life Vest (RM20.00) + Deposit (RM10.00) = RM30.00
6.Towel (RM10.00) + Deposit (RM10.00) = RM20.00
7.Beach Volleyball (RM10.00)+Deposit (RM10.00) = RM20.00
8.Cabana (RM48.00) + Deposit RM (10.00) = RM58.00

Untuk mendapatkan deposit semula,barangan yang disewa mestilah dikembalikan dalam keadaan yang baik.

Tempat menyewa pelampung-pelampung.



Tempt Locker untuk menyimpan barang.Sini menggunakan sistem barcode,scan barcode anda kat machine ni,nanti locker korang akan terbuka sendiri.Tak tahu cara nak pakai? jangan risau,sangat mudah dan ada steps disediakan untuk dijadikan sebagai rujukan.



Cafe yang bertentangan dengan tempat menyewa locker dan pelampung...


Tadaaa! sebelum bersuka ria sila-sila la baca map ni dengan teliti dulu,nanti takda la ter missed permainan yang ada hehe! jangan sesat sudahla ye...



Di sini ada Hornbill Island,Salak Beach,Santubong Tower dan corporte Function Area..Mari kita baca satu per satu permainan yang ada...



Di sinilah yang dinamakan Hornbill Island..It is more than what you see ye sbab excited sangat masa tu main snap je huhu.Di sini ada kids slides,Leisure pool,aqua play,Mount mulu clear water river dan mount mulu cave...Yang jenis suka relax2 je tu yang lebih suka baring atas pelampung sambil dibawa arus air yang membawa anda pusing satu Hornbill Island sangat recommended untuk anda.Kalau lapar,ada je Hornbill pavillion yang berdekatan.


Okayy,yang ni saya rasa bestt sangat daripada tempat lain..di sini ada Family Raft ride,di mana korang boleh naik sampai 6 orang untuk masuk ke dalam slide yang tinggi dan panjang...makin ramai makin syiok! Selepas itu ada 6 Lane Racer di mana anda meluncur secara meniarap.Bermacam jenis slide yang ada di santubong tower ni sperti Sky drop Ride,Crystal Slid,Galaxy Slide dan Canopy Slide.

Gambar Santubong Tower yang dimambik dari cafe.Best kan!

Gambar dari atas Santubong Tower,diceriakan dengan slides yang bewarna warni!

Ini pulak merupakan 6 lanes Racer,wuuu saya yang jenis extreme ni pun mengigil je rasa.Tak sesuai untuk penghidap asma,kanak-kanak dan ibu mengandung ye...



Salak Beach wave pool...siapa kena suka lambung ombak tu korang mesti enjoy kat sini..Best!



Buat sesiapa sahaja yang datang ke Kuching sama ada anda melancong,tengah cuti ,tengah bosan atau tak tahu nak bawa family have fun kat mana? Marilah ke Borneo Samariang Waterpark .The first Water theme Park in Kuching gituuu!!! pasti korang enjoy! Baiklah,sampai sini saja entry kali ini..jumpa next entry okay..byebye





















Tuesday, 21 August 2018

Garrett Popcorn Best! Review

Garrett Popcorn Best! Review

Hai korang! apa khabar? harap korang baik baik saja hehe! 2 Minggu lagi maka habislah cutiku yang indah sangat ni dan mulalah rutin harianku sebagai seorang pelajar seperti sediakala huuuuu tak semangat langsung! .Berharap sangat sem depan ni boleh bahagi masa untuk berblog,tidak lah nanti blog ni sunyi sepi sangat dek kerana tuannya yang busy haha.

Baiklah,Jadi hari ni saya nak cerita serba sedikit tentang popcorn yang saya beli dua hari yang lepas, daripada Garrett Popcorn Shops ni.Popcorn daripada Garrett Popcorn shops ni bukan sebarang popcorn ye! Nak tahu kenapa? Jom baca! hehee




Kalau korang jenis suka makan popcorn,ataupun untuk korang yang tercari-cari atau ingin mencuba kelainan dalam makanan kudapan ini,maka korang harus cuba try test garret popcorn ni! Dalam gambar ni saya beli yang Caramelcrisp...yummy,crispy jer! Best,dan sangat sesuai untuk dijadikan sebagai  kudapan  masa tengok tv ataupun untuk dibawa masa picnic mahupun road trip hehehe.

So far,outlet Garrett Popcorn Shops ni ada kat Suria KLCC,Pavillion,Mid Valley,One Utama dan KLIA2 jer dan saya harapkan next place masuk kat Kuching pulak ye! hehe! Siblings balik sini je (Sarawak)  mesti pesan untuk beli Garrett Popcorn ni hihi! Because roti Gardenia is too mainstream huhu! Eh kenapa roti gardenia plak? Sebab dulu roti gardenia belum ada di pasaran Sarawak.Sekarang dah ada hehe! Okay kembali ke topik hihi!







Tu diaa, kata kata dari Garrett Popcorn Shops ni,nampak diorang ni nak yang terbaik untuk pelanggan-pelanggan diorang kan? Heheeeee.

Garrett popcorn ni banyak perisa tau.Di antaranya adalah, Caramelcrisp,Cheese corn,Buttery,Plain,Almond Caramelcrisp, dan Cashew Caramelcrisp.Kalau korang jenis yang suka popcorn classic,beli perisa Plain ataupun Buttery.Kalau size pula, ada Small,Medium,Large dan Jumbo.Nak  beli dalam bentuk tin pun ada.

Selain daripada pelbagai perisa yang unik dan menarik, penyimpanan yang memudahkan dan senang juga yang buat Garret popcorn ni the best.Kebiasaanya,popcorn2 yang saya beli simpan je mesti rasa lemau,masuk angin walaupun dah diletakkan ke dalam container yang kedap udara.Tapi Garrett Popcorn ni pula,korang tak perlu pindahkan ke dalam container.Hanya kepitkan guna besi yang boleh bengkok yang dah disediakan dekat dia punya paket ni.Mudah kan? Hanya lipat dan seal.Jadi,tidak ada lagi masalah popcorn lemau masuk angin dan jimat masa untuk ovenkan popcorn yang dah lemau.Ye,kalau popcorn lemau,jalan penyelesaian nya adalah dengan letakkan popcorn yang dah lemau ke dalam oven,lepastu popcorn akan kembali crispy!







Tadaa! Tengok tu,cantik berkilat je.Bau dia pula huu cukup buat terliur! Haha..Dalam gambar ni saya beli yang Caramelcrisp Size Large,RM 24.50...yummy,crispy jer! Bila makan tu,terasa sangat caramel dia huuuu sedapnye dengan kerangupan krap krup krap!Once dah makan rasa tak boleh nak stop pulak bila dah makan,ohh saya ketagih! haha.Lepas ni boleh la cuba pulak perisa lain.Sekarang,Cashew Caramelcrisp sangat menarik perhatian saya untuk mencuba! hehehe

Baiklah,saya harap entry saya kali ni dapat membantu korang serba sedikit untuk korang yang tercari cari popcorn yang the best dan mempunyai kelainan yang tersendiri! Semestinya di Garrett Popcorn Shops! Okay dah macam iklan pulak hahaha… Okay semua,jumpa lagi di next post! Assalamualaikum.

Disclaimer: Produk di atas semuanya dibeli oleh saya sendiri dan bukan ditaja atau di sponsor oleh mana-mana pihak.

Friday, 17 August 2018

Review dan cara memasak Samyang Cheese Ramen

Review dan cara memasak Samyang Cheese Ramen




Hello semua,hari ni saya nak bagi review sikit tentang Samyang Cheese Ramen yang kira hot di pasaran skarang ni.Ramen Samyang atau Ramyeon Samyang ini diperbuat di Korea dan disahkan oleh Jakim .Mee Ramen ataupun nama sebenar Ramyeon Samyang mempunyai pelbagai jenis, salah satunya adalah paket hitam yang mula-mula famous dulu tu yang selalu digunakan dalam "Samyang Challenge",korang boleh cuba search kat youtube. ***Click gambar untuk lihat video ASMR ramen saya.






Tadaa, saya beli yang jenis cup,sebab rupa macam lebih menarik daripada bungkus padahal dekat nak sama je kot hehe.Harga RM7 dan saya juga beli cheese untuk ditambah dalam ramen ni nanti.Yes pengaruh youtube sangat! mengiurkan dan craving dia tu tak boleh bawa bincang.






Okay mari tengok pula apa ada kat dalam.Ada cheese powder dan flavour chili.Okay skali dah show whats inside ni saya nak share sekali la camna nak buat ramen ni hehe senang macam buat mi goreng gitu."Tau senang nak jgak cakap" alaa apa salahnya, alang-alang menjeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan gitu hehe okay jom:



Untuk penyediaan dalam *cup:

Step 1:  Isi air panas sampai garisan yang disediakan sebagai penanda aras air panas yang diperlukan,
Step 2:  Tutup cover dan tunggu 3 hingga 5 minit.
Step 3:  Tapiskan ramen tadi.(biar air dia dibuang)
Step 4:  Letak flavour cili (paket merah).Lepastu kacau2. Jangan terus campur cheese powder,nanti dia berkecamuk dan tak sebati. ***Kalau korang jenis kurang makan pedas,letak separuh je flavour cili ni sudah memadai.Kalau letak semua memang pedas *friendly reminder* hehe
Step 5:  Letakkan cheese powder.dan gaulkan 



Untuk penyediaan dalam kuali.*Paket
 Biasanya cara ni sebab nak add on sausage/cheese/telur yang telah dimasak terlebih dahulu ataupun ramen samyang ni dalam bentuk paket..Lepastu,korang boleh teruskan dengan step-step di bawah hehe...

Step 1: Jerang air 1 cawan setengah.
Step 2: Masukkan ramen bila air dah masak.
Step 3: Tapiskan dulu.tinggalkan sedikit air kalau nak letak cheese,supaya nanti ramen korang tak kering sangat.
Step 4: Letak flavour cili (paket merah).Lepastu kacau2. Jangan terus campur cheese powder,nanti dia berkecamuk dan tak sebati. ***Kalau korang jenis kurang makan pedas,letak separuh je flavour cili ni sudah memadai.Kalau letak semua memang pedas *friendly reminder* hehe
Step 5:  Letakkan cheese powder.dan gaulkan 

***ADD ON:  Step 6:   Letakkan cheese ke atas ramen yang telah masak tadi dan tutup guna tudung kuali.Tunggu dalam 2-3 minit dengan api yang kecil.
Step 7: Letakkan sausage /telur yang telah dimasak tadi dan ramen sedia untuk dimakan...






Tadaa..yang saya punya ni saya masak guna kuali dan letakkan dalam ni balik xD .Dalam gambar di atas ni ,saya add on cheese dan sausage yang telah dipotong.Oh ya,saya add on cheese sebab bagi saya cheese powder yang disediakan tak berapa nak rasa dia punya cheese to.so yeahh kita tambah cheese! 

So far,so good,bagi saya yang minat dengan makanan pedas-pedas ni,memang sedap.Kalau korang jenis tak tahan pedas atau kurang sikit dengan makanan-makanan yang pedas ni,korang cuba dulu letak setengah flavour cili dia tu (paket merah).Kalau nak lagi pedas bolehla tambah.Sebenarnya samyang cheese ramen ni dia punya pedas tak sepedas paket yang hitam tu.Mungkin sebab perisa dia yang ada cheese?

Dah buat ni kita buat pula video ASMR hehe.Apa tu ASMR!? nak tau lebih lanjut pasal ASMR boleh klik sini.Dan kepada sesiapa saja yang nak tengok video asmr saya makan samyang boleh click sini ! Memandangkan video saya tu focus kepada bunyian-bunyian mengunyah dan makan,jangan tengok jika anda TIDAK SUKA mendengar bunyi mengunyah dan sewaktu dengannya hehe! Watch at your own RISK! gitu heheee..okay jumpa lagi next entry! Bye.





Sunday, 12 August 2018

Maksud ASMR? dan saat saya mula mengenali ASMR

Maksud ASMR? dan saat saya mula mengenali ASMR 

Korang pernah tak,melihat aktiviti yang dianggap biasa dan membosankan seperti mengetuk tin dengan cara tap,memarut sabun,membelah pasir kinetik ataupun slime? Mendengar dan melihat video orang makan dengan bunyi makanan yang digigit dan ditelan? Nampak macam biasa dan bosan,bahkan ada yang membenci bunyi mengunyah,tetapi anda terus menerus melihat video seperti aktiviti-aktiviti yang dinyatakan tadi.Situasi yang anda rasakan ini mempunyai nama tersendiri,iaitu ASMR.ASMR adalah singkatan untuk Autonomous Sensory Meridian Response.

ASMR terdiri daripada bunyi-bunyi yang dianggap menenangkan.Yang paling bestnya pasal ASMR ini,ianya dapat membuat seseorang itu merasa relax apabila melihat dan mendengar bunyi bunyian yang dianggap menenangkan itu tadi.Selain itu, ASMR pada sesetengah orang,membantu untuk mereka yang mengalami masalah susah untuk tidur atau lebih dikenali sebagai, Insomnia mahupun stress.

Banyak perkara-perkara yang boleh mencetuskan atau mempengaruhi ASMR seperti suara-suara lembut ataupun suara orang berbisik,bunyi mengunyah seseorang apabila makan atau minum,bunyi kertas berselisih apabila menukar halaman.

Bagi sesetengah orang,mereka akan menganggap ini merupakan sesuatu perkara yang pelik dan kurang diketahui oleh orang ramai.Tetapi tidak untuk penggemar ASMR.


Saat saya mula mengenali ASMR video 


Saya mula mengenali ASMR pada tahun 2015, pada masa itu saya mendapati diri saya tak boleh nak tidur dan sangat susah untuk saya melelapkan mata,sehinggalah saya menjumpai satu video,yang merupakan video makan-makan iaitu eating show,social eating atau lebih dikenali sebagai mukbang yang tengah menjadi trend sekarang ni di youtube.Apa yang saya perasan,saya lebih menyukai video makan-makan tanpa ada suara bercakap.In other words,org tu just makan dan tidak bekata-kata sepatah perkataan pun,tetapi hanyalah suara makan dan makanan yang dikunyah.Click click dan click,sehinggalah saya menjumpai satu video makan makan yang ada tajuk ASMR (NO TALK).Dan dari situ,banyak video-video makan-makan tanpa ada suara bercakap dan bunyi bising yang lain.

Dari situlah saya mula 'addicted' dengan video-video ASMR ni,bagi saya,ianya sangat menenangkan sehingga saya pernah tertidur menonton dan mendengar video-video ASMR ni.Bagi saya,ianya sangat berkesan untuk orang yang stress dan susah tidur seperti saya.Sekarang,ramai youtubers menubuhkan channel untuk ASMR video ini dan tumbuh seperti cendawan dan saya merupakan seorang daripada cendawan-cendawan itu heee!








Tadaa! mencuba perkara baru dengan menubuhkan channel ASMR.Tetapi saya mostly buat untuk makan makan tanpa bercakap dan mengharapkan viewers saya enjoy! heee




Jika anda fikir anda menyukai perkara seperti ini,ketahuilah bahawa anda bukan seorang! hee! Ramai peminat ASMR di luar sana yang menyukai perkara-perkara seperti yang saya ceritakan di atas.Kesimpulannya,setiap orang mempunyai minat yang tersendiri.Ada yang suka dengan bunyi mengunyah,ada yang rimas dengan bunyi bunyi tersebut.Kini,pelbagai cara yang ada untuk seseorang itu release stress,untuk menyelesaikan masalah sukar tidur,bahkan untuk terapi! Sudahkah anda menonton video-video ASMR di youtube? mana tau anda salah seorang yang minat pada ASMR ini hee! Okay,jumpa lagi di next entry :D