Wednesday, 3 October 2018

St Ives Blackhead Clearing Green Tea Scrub Review

St Ives Blackhead Clearing Green Tea Scrub Review.


Hi pembaca-pembaca sekalian! Hari ni aku akan buat review sikit pasal St Ives Green Tea scrub yang laku keras di Watsons ni! Yess! sekali promo je zass tinggal rak je satu pun dah takda lagi yang scrub green tea ni huhuuu so kena la beli banyak untuk dijadikan simpanan pada masa akan datang nanti ye! Hehe,baiklah...Jom start review

Harga RM21.50, tapi aku dapat ni masa promo dulu RM19 je gais! Syiok kan.. Berat bersih pula 170 g.Fungsi St.Ives Blackhead clearing Green Tea Scrub ni sudah semestinya untuk hilangkan blackhead dan white head di muka terutamanya di hidung.YES! Hidung,mcm strawberry pulak dibuatnya.ada bintik-bintik tu geram!.Selepas itu, untuk calms redness,maksudnya untuk redakan muka yang kemerahan.Bukan yang kemerahan yang comel-comel macam budak cendol tu hokayyy,tapi kemerahan yang selalu ada terutama sekali bekas jerawat.





Scrub ni bertindak sebagai "exfoliants" dan menghalang muka daripada pori-pori tersumbat dari kotoran dan minyak.Rasanya,semua scrub bertindak sebagai exfoliants,terjemahan dalam bahasa Melayu pulak bermaksud pengelupasan.Proses ni membantu kulit untuk menghasilkan sel-sel kulit yang baru.Haaa sebab itulah digalakkan untuk scrub muka paling kurang seminggu sekali.Elakkan guna scrub semasa jerawat menziarahi muka anda sebab cara ni akan buat jerawat korang sebab scrub ni kan bersifat kasar,dikhuatiri akan mencederakan lagi korang punya miss J.




Tadaa, warna hijau gitu terserlah bau green tea...

Ini pula bila di blend...kalau korang tak bilas muka betul-betul..akan nampak mcm pasir2..



Cara-cara untuk guna pulak,
-cuci muka anda terlebih dahulu sebelum guna.
-Picit pada jumlah yang anda rasa mencukupi untuk muka anda.Tidak perlula nak lapis tebal-tebal kang cepat habis hehe lapis nipis je cukup ler boleh jimat sikit hehe.
-Lepastu,gosok-gosok lah kat muka korang,dalam bentuk bulatan..hidung jangan lupa hehe
-Tunggu beberapa minit dalam 1 hingga dua minit..
-Bilas guna air dan rasakan kelembutan pada muka korang dilengkapi lagi dengan bau aroma gree tea..best sangat!

Disebabkan scrub akan membuatkan muka kita kering,jadi tidak digalakkan guna hari hari ye uolls!.So far,ini scrub yang paling bagus yang aku pernah cuba.Hasil yang aku nampak,memang dia unclogged pores.Blackhead dan white head jadi kurang dan merah merah pada muka aku pon berukarangan.Jadi,sangat recommended untuk korang yang tercari-cari scrub untuk muka.Pastu,good luck jugak la kepada korang sbab yang ni boleh dikatakan limited hohoho..Kalau ada promo tu beli la awal-awal sebagai stock simpanan ye hehe!

Baiklah,done review St Ives Black Head Clearing Green Tea Scrub..tudiaa panjang nama hehe..akan buat more review pasal skin care yang aku pakai next time.Untuk pengetahuan anda semua..muka aku pernah break out teruk pada tahun lepas which is 2017.Andd yess,cerita ni akan disambung pada next entry .tunggu ye hihi! Bye...


Tuesday, 18 September 2018

Borneo Samariang Water Park...Waterpark Pertama Di Kuching Sarawak!

Borneo Samariang Water Park...Waterpark Pertama Di Kuching Sarawak!




Cuti sem yang lepas,aku dan kawan aku meluangkan sisa baki cuti di Borneo Samariang Waterpark,yang terletak di Salak Land District,Jalan Sultan Tengah,Kuching Sarawak.Untuk pengetahuan anda semua,Borneo Samariang Waterpark ini merupakan Water Theme Park pertama yang dibuka di Kuching,Sarawak..Wow,menarik kan?



Masa operasi Borneo Samariang Waterpark adalah seperti berikut:

Isnin,Rabu,Khamis dan Jumaat:
10.00 pagi sehingga 6.00 petang

Sabtu,Ahad,Cuti sekolah dan public holidays:
9.00pagi sehingga 6.00 petang

Tutup pada setiap hari SELASA kecuali cuti sekolah dan public holidays

Seperti yang dinyatakan brochure yang saya dapat dari BSW,pihak Borneo Samariang Waterpark berhak untuk menguah waktu operasi tanpa mengeluarkan sebarang notis.Maksudnya,diorang boleh je tukar masa operasi tanpa bagitau awal-awal kepada penduduk awam.Manakala harga untuk masuk pula,( Entrance Fee) :

Dewasa (13 tahun sehingga 59 tahun)- RM33.00
Kanak-kanak (90 cm sehingga 12 tahun) -RM 23.00
Kurang daripada 90 cm ,masuk adalah PERCUMA
Warga Emas (60 tahun ke atas)- RM23.00

Masa dalam waterpark ini nanti,kita tidak dibenarkan untuk membuat pembelian dengan menggunakan wang.Sebab,risau akan kehilangan wang ringgit.Jadi,sistem E-Value digunakan untuk sebarang pembelian di dalam waterpark.

Wristband yang ada barcode untuk E-Value,bila nak beli nanti just scan je code tu.


Apa itu E-Value? E value adalah jumlah tunai yang dimasukkan ke dalam wrist band anda mengikut jumlah yang anda perlukanSegala urusan penyewaan kemudahan pelampung,locker dan cabana serta pembelian akanan dan minuman adalah melalui E value sahaja.

Contoh: RM38 untuk semua permainan,sekiranya anda ingin menyewa locker,pelampung dan cabana serta membeli makanan dan minuman,anda perlu menambah nilai ke dlam barcode wristband anda.Nilai yang anda masukkan itu adalah E-Value.E-Value untuk di isi adalah RM50,RM100 dan RM200.Jangan risau,baki E-Value yang tidak digunakan akan dikembalikan di kaunter.

-Untuk Penyewaan-
1.Single Tube (RM15.00) +Deposit (RM10.00) = RM25.00
2.Double Tube (RM20.00) + Deposit (RM10.00) = RM30.00
3.Locker Large (RM25.00) + Deposit (RM10.00)= RM35.00
4.Locker Medium (RM 15.00) + Deposit (RM10.00) = RM25.00
5.Children Life Vest (RM20.00) + Deposit (RM10.00) = RM30.00
6.Towel (RM10.00) + Deposit (RM10.00) = RM20.00
7.Beach Volleyball (RM10.00)+Deposit (RM10.00) = RM20.00
8.Cabana (RM48.00) + Deposit RM (10.00) = RM58.00

Untuk mendapatkan deposit semula,barangan yang disewa mestilah dikembalikan dalam keadaan yang baik.

Tempat menyewa pelampung-pelampung.



Tempt Locker untuk menyimpan barang.Sini menggunakan sistem barcode,scan barcode anda kat machine ni,nanti locker korang akan terbuka sendiri.Tak tahu cara nak pakai? jangan risau,sangat mudah dan ada steps disediakan untuk dijadikan sebagai rujukan.



Cafe yang bertentangan dengan tempat menyewa locker dan pelampung...


Tadaaa! sebelum bersuka ria sila-sila la baca map ni dengan teliti dulu,nanti takda la ter missed permainan yang ada hehe! jangan sesat sudahla ye...



Di sini ada Hornbill Island,Salak Beach,Santubong Tower dan corporte Function Area..Mari kita baca satu per satu permainan yang ada...



Di sinilah yang dinamakan Hornbill Island..It is more than what you see ye sbab excited sangat masa tu main snap je huhu.Di sini ada kids slides,Leisure pool,aqua play,Mount mulu clear water river dan mount mulu cave...Yang jenis suka relax2 je tu yang lebih suka baring atas pelampung sambil dibawa arus air yang membawa anda pusing satu Hornbill Island sangat recommended untuk anda.Kalau lapar,ada je Hornbill pavillion yang berdekatan.


Okayy,yang ni saya rasa bestt sangat daripada tempat lain..di sini ada Family Raft ride,di mana korang boleh naik sampai 6 orang untuk masuk ke dalam slide yang tinggi dan panjang...makin ramai makin syiok! Selepas itu ada 6 Lane Racer di mana anda meluncur secara meniarap.Bermacam jenis slide yang ada di santubong tower ni sperti Sky drop Ride,Crystal Slid,Galaxy Slide dan Canopy Slide.

Gambar Santubong Tower yang dimambik dari cafe.Best kan!

Gambar dari atas Santubong Tower,diceriakan dengan slides yang bewarna warni!

Ini pulak merupakan 6 lanes Racer,wuuu saya yang jenis extreme ni pun mengigil je rasa.Tak sesuai untuk penghidap asma,kanak-kanak dan ibu mengandung ye...



Salak Beach wave pool...siapa kena suka lambung ombak tu korang mesti enjoy kat sini..Best!



Buat sesiapa sahaja yang datang ke Kuching sama ada anda melancong,tengah cuti ,tengah bosan atau tak tahu nak bawa family have fun kat mana? Marilah ke Borneo Samariang Waterpark .The first Water theme Park in Kuching gituuu!!! pasti korang enjoy! Baiklah,sampai sini saja entry kali ini..jumpa next entry okay..byebye





















Tuesday, 21 August 2018

Garrett Popcorn Best! Review

Garrett Popcorn Best! Review

Hai korang! apa khabar? harap korang baik baik saja hehe! 2 Minggu lagi maka habislah cutiku yang indah sangat ni dan mulalah rutin harianku sebagai seorang pelajar seperti sediakala huuuuu tak semangat langsung! .Berharap sangat sem depan ni boleh bahagi masa untuk berblog,tidak lah nanti blog ni sunyi sepi sangat dek kerana tuannya yang busy haha.

Baiklah,Jadi hari ni saya nak cerita serba sedikit tentang popcorn yang saya beli dua hari yang lepas, daripada Garrett Popcorn Shops ni.Popcorn daripada Garrett Popcorn shops ni bukan sebarang popcorn ye! Nak tahu kenapa? Jom baca! hehee




Kalau korang jenis suka makan popcorn,ataupun untuk korang yang tercari-cari atau ingin mencuba kelainan dalam makanan kudapan ini,maka korang harus cuba try test garret popcorn ni! Dalam gambar ni saya beli yang Caramelcrisp...yummy,crispy jer! Best,dan sangat sesuai untuk dijadikan sebagai  kudapan  masa tengok tv ataupun untuk dibawa masa picnic mahupun road trip hehehe.

So far,outlet Garrett Popcorn Shops ni ada kat Suria KLCC,Pavillion,Mid Valley,One Utama dan KLIA2 jer dan saya harapkan next place masuk kat Kuching pulak ye! hehe! Siblings balik sini je (Sarawak)  mesti pesan untuk beli Garrett Popcorn ni hihi! Because roti Gardenia is too mainstream huhu! Eh kenapa roti gardenia plak? Sebab dulu roti gardenia belum ada di pasaran Sarawak.Sekarang dah ada hehe! Okay kembali ke topik hihi!







Tu diaa, kata kata dari Garrett Popcorn Shops ni,nampak diorang ni nak yang terbaik untuk pelanggan-pelanggan diorang kan? Heheeeee.

Garrett popcorn ni banyak perisa tau.Di antaranya adalah, Caramelcrisp,Cheese corn,Buttery,Plain,Almond Caramelcrisp, dan Cashew Caramelcrisp.Kalau korang jenis yang suka popcorn classic,beli perisa Plain ataupun Buttery.Kalau size pula, ada Small,Medium,Large dan Jumbo.Nak  beli dalam bentuk tin pun ada.

Selain daripada pelbagai perisa yang unik dan menarik, penyimpanan yang memudahkan dan senang juga yang buat Garret popcorn ni the best.Kebiasaanya,popcorn2 yang saya beli simpan je mesti rasa lemau,masuk angin walaupun dah diletakkan ke dalam container yang kedap udara.Tapi Garrett Popcorn ni pula,korang tak perlu pindahkan ke dalam container.Hanya kepitkan guna besi yang boleh bengkok yang dah disediakan dekat dia punya paket ni.Mudah kan? Hanya lipat dan seal.Jadi,tidak ada lagi masalah popcorn lemau masuk angin dan jimat masa untuk ovenkan popcorn yang dah lemau.Ye,kalau popcorn lemau,jalan penyelesaian nya adalah dengan letakkan popcorn yang dah lemau ke dalam oven,lepastu popcorn akan kembali crispy!







Tadaa! Tengok tu,cantik berkilat je.Bau dia pula huu cukup buat terliur! Haha..Dalam gambar ni saya beli yang Caramelcrisp Size Large,RM 24.50...yummy,crispy jer! Bila makan tu,terasa sangat caramel dia huuuu sedapnye dengan kerangupan krap krup krap!Once dah makan rasa tak boleh nak stop pulak bila dah makan,ohh saya ketagih! haha.Lepas ni boleh la cuba pulak perisa lain.Sekarang,Cashew Caramelcrisp sangat menarik perhatian saya untuk mencuba! hehehe

Baiklah,saya harap entry saya kali ni dapat membantu korang serba sedikit untuk korang yang tercari cari popcorn yang the best dan mempunyai kelainan yang tersendiri! Semestinya di Garrett Popcorn Shops! Okay dah macam iklan pulak hahaha… Okay semua,jumpa lagi di next post! Assalamualaikum.

Disclaimer: Produk di atas semuanya dibeli oleh saya sendiri dan bukan ditaja atau di sponsor oleh mana-mana pihak.

Friday, 17 August 2018

Review dan cara memasak Samyang Cheese Ramen

Review dan cara memasak Samyang Cheese Ramen




Hello semua,hari ni saya nak bagi review sikit tentang Samyang Cheese Ramen yang kira hot di pasaran skarang ni.Ramen Samyang atau Ramyeon Samyang ini diperbuat di Korea dan disahkan oleh Jakim .Mee Ramen ataupun nama sebenar Ramyeon Samyang mempunyai pelbagai jenis, salah satunya adalah paket hitam yang mula-mula famous dulu tu yang selalu digunakan dalam "Samyang Challenge",korang boleh cuba search kat youtube. ***Click gambar untuk lihat video ASMR ramen saya.






Tadaa, saya beli yang jenis cup,sebab rupa macam lebih menarik daripada bungkus padahal dekat nak sama je kot hehe.Harga RM7 dan saya juga beli cheese untuk ditambah dalam ramen ni nanti.Yes pengaruh youtube sangat! mengiurkan dan craving dia tu tak boleh bawa bincang.






Okay mari tengok pula apa ada kat dalam.Ada cheese powder dan flavour chili.Okay skali dah show whats inside ni saya nak share sekali la camna nak buat ramen ni hehe senang macam buat mi goreng gitu."Tau senang nak jgak cakap" alaa apa salahnya, alang-alang menjeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan gitu hehe okay jom:



Untuk penyediaan dalam *cup:

Step 1:  Isi air panas sampai garisan yang disediakan sebagai penanda aras air panas yang diperlukan,
Step 2:  Tutup cover dan tunggu 3 hingga 5 minit.
Step 3:  Tapiskan ramen tadi.(biar air dia dibuang)
Step 4:  Letak flavour cili (paket merah).Lepastu kacau2. Jangan terus campur cheese powder,nanti dia berkecamuk dan tak sebati. ***Kalau korang jenis kurang makan pedas,letak separuh je flavour cili ni sudah memadai.Kalau letak semua memang pedas *friendly reminder* hehe
Step 5:  Letakkan cheese powder.dan gaulkan 



Untuk penyediaan dalam kuali.*Paket
 Biasanya cara ni sebab nak add on sausage/cheese/telur yang telah dimasak terlebih dahulu ataupun ramen samyang ni dalam bentuk paket..Lepastu,korang boleh teruskan dengan step-step di bawah hehe...

Step 1: Jerang air 1 cawan setengah.
Step 2: Masukkan ramen bila air dah masak.
Step 3: Tapiskan dulu.tinggalkan sedikit air kalau nak letak cheese,supaya nanti ramen korang tak kering sangat.
Step 4: Letak flavour cili (paket merah).Lepastu kacau2. Jangan terus campur cheese powder,nanti dia berkecamuk dan tak sebati. ***Kalau korang jenis kurang makan pedas,letak separuh je flavour cili ni sudah memadai.Kalau letak semua memang pedas *friendly reminder* hehe
Step 5:  Letakkan cheese powder.dan gaulkan 

***ADD ON:  Step 6:   Letakkan cheese ke atas ramen yang telah masak tadi dan tutup guna tudung kuali.Tunggu dalam 2-3 minit dengan api yang kecil.
Step 7: Letakkan sausage /telur yang telah dimasak tadi dan ramen sedia untuk dimakan...






Tadaa..yang saya punya ni saya masak guna kuali dan letakkan dalam ni balik xD .Dalam gambar di atas ni ,saya add on cheese dan sausage yang telah dipotong.Oh ya,saya add on cheese sebab bagi saya cheese powder yang disediakan tak berapa nak rasa dia punya cheese to.so yeahh kita tambah cheese! 

So far,so good,bagi saya yang minat dengan makanan pedas-pedas ni,memang sedap.Kalau korang jenis tak tahan pedas atau kurang sikit dengan makanan-makanan yang pedas ni,korang cuba dulu letak setengah flavour cili dia tu (paket merah).Kalau nak lagi pedas bolehla tambah.Sebenarnya samyang cheese ramen ni dia punya pedas tak sepedas paket yang hitam tu.Mungkin sebab perisa dia yang ada cheese?

Dah buat ni kita buat pula video ASMR hehe.Apa tu ASMR!? nak tau lebih lanjut pasal ASMR boleh klik sini.Dan kepada sesiapa saja yang nak tengok video asmr saya makan samyang boleh click sini ! Memandangkan video saya tu focus kepada bunyian-bunyian mengunyah dan makan,jangan tengok jika anda TIDAK SUKA mendengar bunyi mengunyah dan sewaktu dengannya hehe! Watch at your own RISK! gitu heheee..okay jumpa lagi next entry! Bye.





Sunday, 12 August 2018

Maksud ASMR? dan saat saya mula mengenali ASMR

Maksud ASMR? dan saat saya mula mengenali ASMR 

Korang pernah tak,melihat aktiviti yang dianggap biasa dan membosankan seperti mengetuk tin dengan cara tap,memarut sabun,membelah pasir kinetik ataupun slime? Mendengar dan melihat video orang makan dengan bunyi makanan yang digigit dan ditelan? Nampak macam biasa dan bosan,bahkan ada yang membenci bunyi mengunyah,tetapi anda terus menerus melihat video seperti aktiviti-aktiviti yang dinyatakan tadi.Situasi yang anda rasakan ini mempunyai nama tersendiri,iaitu ASMR.ASMR adalah singkatan untuk Autonomous Sensory Meridian Response.

ASMR terdiri daripada bunyi-bunyi yang dianggap menenangkan.Yang paling bestnya pasal ASMR ini,ianya dapat membuat seseorang itu merasa relax apabila melihat dan mendengar bunyi bunyian yang dianggap menenangkan itu tadi.Selain itu, ASMR pada sesetengah orang,membantu untuk mereka yang mengalami masalah susah untuk tidur atau lebih dikenali sebagai, Insomnia mahupun stress.

Banyak perkara-perkara yang boleh mencetuskan atau mempengaruhi ASMR seperti suara-suara lembut ataupun suara orang berbisik,bunyi mengunyah seseorang apabila makan atau minum,bunyi kertas berselisih apabila menukar halaman.

Bagi sesetengah orang,mereka akan menganggap ini merupakan sesuatu perkara yang pelik dan kurang diketahui oleh orang ramai.Tetapi tidak untuk penggemar ASMR.


Saat saya mula mengenali ASMR video 


Saya mula mengenali ASMR pada tahun 2015, pada masa itu saya mendapati diri saya tak boleh nak tidur dan sangat susah untuk saya melelapkan mata,sehinggalah saya menjumpai satu video,yang merupakan video makan-makan iaitu eating show,social eating atau lebih dikenali sebagai mukbang yang tengah menjadi trend sekarang ni di youtube.Apa yang saya perasan,saya lebih menyukai video makan-makan tanpa ada suara bercakap.In other words,org tu just makan dan tidak bekata-kata sepatah perkataan pun,tetapi hanyalah suara makan dan makanan yang dikunyah.Click click dan click,sehinggalah saya menjumpai satu video makan makan yang ada tajuk ASMR (NO TALK).Dan dari situ,banyak video-video makan-makan tanpa ada suara bercakap dan bunyi bising yang lain.

Dari situlah saya mula 'addicted' dengan video-video ASMR ni,bagi saya,ianya sangat menenangkan sehingga saya pernah tertidur menonton dan mendengar video-video ASMR ni.Bagi saya,ianya sangat berkesan untuk orang yang stress dan susah tidur seperti saya.Sekarang,ramai youtubers menubuhkan channel untuk ASMR video ini dan tumbuh seperti cendawan dan saya merupakan seorang daripada cendawan-cendawan itu heee!








Tadaa! mencuba perkara baru dengan menubuhkan channel ASMR.Tetapi saya mostly buat untuk makan makan tanpa bercakap dan mengharapkan viewers saya enjoy! heee




Jika anda fikir anda menyukai perkara seperti ini,ketahuilah bahawa anda bukan seorang! hee! Ramai peminat ASMR di luar sana yang menyukai perkara-perkara seperti yang saya ceritakan di atas.Kesimpulannya,setiap orang mempunyai minat yang tersendiri.Ada yang suka dengan bunyi mengunyah,ada yang rimas dengan bunyi bunyi tersebut.Kini,pelbagai cara yang ada untuk seseorang itu release stress,untuk menyelesaikan masalah sukar tidur,bahkan untuk terapi! Sudahkah anda menonton video-video ASMR di youtube? mana tau anda salah seorang yang minat pada ASMR ini hee! Okay,jumpa lagi di next entry :D



Wednesday, 8 August 2018

Resipi Choco Jar Senang dan Mudah.

Resipi Choco Jar Senang dan Mudah







Hai asaalamualikum,entry kali ni saya nak share resipi choco jar pula.Lately,slalu je tengok kat facebook dan instagram orang jual choco jar ni,ada sampai satu balang RM10,nak beli pun fikir 2 kali,sbab nak buat choco jar ni mudah je sebenarnya...Cuma masa dan penyakit M tu yang jadi faktor utama bila nak buat kan hehehe! OK jom proceed to resipi yang mudah,ringkas dan senang ni 






Bahan- bahan yang anda semua perlu sediakan:
  • Chocolate cadbury
  • Bubble Rice
  • Cornflakes *lupa pula nak letak gambar
  • Mini coco crunch (Ikut cita rasa masing2)
  • Balang atau jar  (kedap udara tau)
  • Minyak masak 3 sudu kecil

Part topping tu, saya letak mini coco crunch,korang boleh ikut suka la nak topping ape,kalau orang slalu jual kat instagram dan facebook tu,diorang letak topping seperti kit kat,marshmallow,m&n dan macam-macam lagi! 






Okay gais, a little close up sikit untuk korang yang tertanya2 bubble rice ni macam mana bentuknya? and mini coco crunch plak macam mana bentuknya? haa ini dia..mini coco crunch tu sama je macam coco crunch,bezanya besar and kecik je.kalau dari segi harga plak lebih murah..Saya dapat  dua ni kat kedai yang jual bahan2 untuk baking,cari kat supermarket takda.

Oh ya! saya punya bubble rice ni,dah siap siap dah digoreng tauu dan tak perlu digoreng lagi .Sebab,ada bubble rice yang perlu digoreng dulu (tanpa minyak).

Cara- cara:

1.Mula-mula,panaskan dan cairkan coklat cadbury menggunakan teknik double boil. 





Camni ye,bawah mangkuk besi ni ada air yang dididihkan,supaya dapat panaskan coklat di atas mangkuk besi ni.

2.Lepastu,masukkan 3 sudu kecil minyak masak ke dalam coklat cadbury yang dah cair tadi dan sebatikan.Kenapa kena letak minyak masak? Sebab,untuk buat coklat kekal cair walaupun dah dalam keadaan sejuk. Kenapa tak nak pakai cooking chocolte ataupun compound chocolate? Sebab saya dah cuba sebelum ni,coklat jadi keras bila dah sejuk hmm sedih plak huhu...

3.Lepastu,padamkan api dan biarkan dia sejuk sikit baru masukkan ke dalam balang...elakkan letak panas2 atas bubble rice sebab nanti bubble rice tu jadi lemau dan tak crunchy gitu.

4.Letakkan bahan bahan tadi ke dalam balang yang kedap udara dan Selang-selikan ikut kreativiti anda.......
Ini cara saya, cornflakes +chocolate + bubble rice +chocolate+ mini coco crunch (topping)






bila coklat dah nak habis dan tinggalkan saki bakinya,jangan buang dulu..gaulkan dengan bubble rice hehe.


Siap! simpankan kat suhu bilik,elakkan letak dalam peti sejuk,sebab risiko untuk lemau sangat tinggi (hasil pemerhatian saya yang try and error sebelum ini).






Tadaaaa! siap! pelbagai bentuk jenis balang yang saya guna,untuk dijadikan sebagai stok kudap2 depan tv,mahupun masa blogging hehehehe!




Sebelum ni saya dah try resipi yang dinamakan resipi "confidence level 100 " ahhahaha sebab apa? sebabbb ingatkan buat choco jar semudah tu je..ok jadi bidan terjun...Last2 tu haa ambik kau tak jadi! bahan bahan jadi lemau dan sebagainya huuu sedihnya tuhan je yang tau.Nasib baik ada kakak yang baik hati yang sedia untuk membantu saya dalam "projek" yang kedua ni huhuhu...

kesalahan-kesalahan "try and error" yang telah saya buat masa first time buat choco jar:
X   Letak butter masa double boil chocolate cadburry.Hasil :coklat jadi keras bila disejukkan.
X   Guna bekas "tupperware" .Hasil : jadi lemau.
X   Letak coklat panas2 masa letakkan ke dalam balang Hasil : bubble rice saya lemau.


Okay kawan-kawan,semoga resipi yang saya kongsi ini membantu anda semua dan beginner  macam saya untuk buat choco jar! jumpa lagi next entry,Assalamualaikum :D








Saturday, 4 August 2018

Tempat menarik di Yogjakarta

Tempat menarik di Yogjakarta 


Saya ingin kongsikan tempat menarik dan best semasa makan angin di  bumi Yogyakarta atau sering dipanggil Jogjakarta, Indonesia pada februari 2018 yang lepas.Semenjak Air Asia membuka laluan ke Yogyakarta,secara langsung menjadi tempat melancong untuk rakyat Malaysia.Yogyakarta atau Jogjakarta, agak terkenal dengan tempat yang menarik dan bersejarah serta kecantikan alam semula jadinya,seperti candi candi yang bersejarah dan terkenal,salah satu di antaranya ialah Candi Borobudur,yang merupakan candi Buddha terbesar dan terkenal di dunia.

Saya akan senaraikan tempat-tempat yang menarik di sekitar Yogjakarta yang pasti membuat pengunjung jatuh hati dengan keunikan dan keindahan tempat ini.

                                           




Candi Prambanan


Candi Prambanan ataupun nama lainya, Candi Rara Jonggrang merupakan komplek candi Hindu yang terbesar di Indonesia yang dibangunkan pada abad ke-9 Masihi.Komplek candi ini mempunyai 240 bangunan yang terdiri atas 3 bangunan candi utama. Ketiga bangunan candi utama adalah Candi Siswa,yang terletak di bahagian paling tengah dari komplek Candi Prambanan dengan tinggi 47 m dan merupakan bangunan candi tertinggi di Indonesia.










Candi Ijo


Candi Ijo memiliki jarak lebih kurang  28 km dari arah timur Yogyakarta.Candi Ijo juga merupakan candi yang berada di atas bukit dengan pemandangan Kota Yogyakarta serta landasan untuk kapal terbang di Adisutjipto International Airport.Bolehlah anda menikmati pemandangan dengan penampakan kapal terbang yang berlepas dan mendarat di lapangan terbang yang nampak dari bukit di Candi Ijo ini.Oleh kerana lokasinya yang dilengkapi dengan pemandangan kota Yogja, ia menjadi lokasi popular untuk menyaksikan matahari terbenam.Boleh la untuk korang yang minat gambar sunset.










Gunung Merapi


Di sini,sangat digalakkan kepada sesiapa yang teringin melihati matahari terbit (sunrise) dengan suasana nyaman dan pemandangan gunung Merapi.Jeep akan digunakan untuk sampai ke sini.Selain itu, gunung ini mempunyai sejarah tersendiri,seperti tapak dan hasil dari gunung berapi.Jadi,bila sampai ke sini,akan terus dibawa melawat tempat-tempat yang terjejas dengan gunung berapi ini,seperti rumah penduduk kampung dan sebagainya.Sehingga kini, Gunung Merapi merupakan gunung berapi yang paling aktif di Indonesia.










Borobudur

Setelah sampai saja di Adisutjipto International Airport,pasti ada melihat gambar Candi Borobudur ini di mana-mana bahagian seperti pintu dan dinding airport.Maka,jelas memperlihatkan bahawa Candi Borobudur merupakan tempat yang popular di sini yang wajib untuk anda semua kunjungi.Borobudur merupakan sebuah candi Buddha yang terbesar di dunia.Menarik kan? di sini semua sejarah tentang candi ini dari penemuan tekuburnya di bawah tanah hasil dari gunung berapi sehinggalah ukiran-ukiran yang terdapat pada dinding candi ini diceritakan oleh tourist guide yang akan ada di sana.Tourist guide akan diberi bayaran oleh kita.











Gereja Ayam.

Jika diperhatikan bentuk bangunan ini,nampak seperti bentuk burung merpati tetapi sebenarnya ini merupakan bentuk ayam. Kisah Gereja Ayam yang saya dengari,orang yang membangunkan gereja ini mendapat kecaman dari penduduk sekitar yang mungkin berlainan kepercayaan,dan akhirnya gereja ini ditinggal separuh siap.Gereja ni agak besar dengan pemandangannya yang menarik.Oleh sebab tempatnya yang berada di atas bukit,penggunaaan Jeep diperlukan.








Jurang Tembelan

Apabila sampai di sini,sudah semestinya mengambil gambar di tempat yang unik menjadi satu perkara yang harus bagi yang melawati Yogjakarta.Jurang Tembelan, menyediakan tempat yang menarik dan agak mencabar bagi sesiapa yang takut dengan ketinggian,kerana tempat nya seperti di hujung tebing,tetapi pasti puas hati dengan pemandangannya yang hijau dan indah.








Wisata Seribu Batu

Seribu batu,atau yang membawa maksud "seribu batu yang menompang langit",sesuai dengan namanya,di tempat ini mempunyai ribuan batu yang unik dan dapat dijadikan sebagai spot untuk anda berselfie. Di sini terletaknya rumah seperti ala ala cerita Hobbit dan rumah kurcaci seperti ala ala rumah orang kerdil dalam cerita Snow White.









Hutan Pinus

Hutan Pinus,tidak jauh daripada Wisata Seribu Batu.Dengan deretan pokok pinus yang tinggi membuatkan anda berasa ala ala di Korea.Dalam hutan pinus ini,disediakan buaian,kerusi kayu dan bermacam macam lagi untuk tujuan begambar.









Puncak Becici


Di sini,sangat sesuai untuk sesiapa sahaja yang mengemari gambar yang lain daripada yang lain serta pemandangan dari Puncak Becici yang cantik.Puncak becici terletak tidak jauh dari hutan pinus dan wisata seribu batu.Mengambil masa agak-agak 15 minit untuk sampai ke sini.








Pantai Timang

Untuk sampai ke sini,Jeep akan digunakan.Di Pantai Timang ini, sangat popular dengan Gondola,yang telah diperkenalkan oleh program tv Running Man semasa mereka membuat rakaman di sini.Gondola seperti cable car tetapi di sini,gondola ini menggunakan tenaga manusia seperti menarik tali untuk pergerakan gondola tersebut.Unik kan? selain gondola untuk sampai ke seberang (Pantai Timang), jambatan juga disediakan untuk sampai ke sana.Seperti yang anda semua lihat.di kanan saya merupakan jambatan dan di kiri pula gondola.








Bukit Pengger Bantul

Yogyakarta atau Jogjakarta memang terkenal dengan tempat tempat yang unik.Salah satunya Bukit Pengger Bantul ini.Tempat ini saya sarankan untuk pergi masa malam,kerana dengan keindahan pemandangan lampu lampu dari Kota Jogja,membuatkan gambar yang di ambil lebih  'menyerlah'.Jangan risau,di sana nanti ada photographer yang akan mengambil gamba anda dan memastikan gambar tersebut cantik.Setelah gambar diambil,gambar akan diletakkan di dalam laptop dan di pindahkan ke telefon kita.








Istana Air Taman Sari


Pada zaman dahulu, tempat ini merupakan tempat untuk berekreasi untuk keluarga diraja dan terus sekali dijadikan sebagai benteng pertahanan yang didirikan pada tahun sekitar 1758 sehingga 1765 oleh Sri Sultan Hamengku Buwono.Setelah sampai di sini anda dapat melihat bilik-bilik diraja dan kolam besar yang dulunya dibuat untuk puteri puteri bermandi manda.Dan sudah tentunya banyak sudut menarik untuk anda mengambil gambar sebagai kenangan.










Gumuk Pasir


Gumuk pasir menjadi tempat tarikan pengunjung kerana rupanya yang seperti di padang pasir.Di sini terdapat aktiviti best seperti sand skate.Jika anda memerhati betul-betul pada gambar di atas,pasir kelihatan basah kerana hujan.Jika anda berniat untuk berkunjung di sini,pergi semasa cuaca panas untuk mendapat hasil gambar yang terbaik dan untuk melakukan aktiviti.










Pantai Parangtritis

Di sini terdapat aktiviti seperti menaiki dan menunggang kuda di persisiran pantai.Di sini juga kita dapat menikmati angin laut jogja yang menyamankan.Tempat untuk bersantai akan disediakan oleh penjual-penjual di pantai.Gambar di atas menunjukkan jagung bakar yang saya beli dan yang dijual oleh pemilik tempat kami bersantai.








Kali Biru


Salah satu tempat menarik untuk ambil gambar sebagai kenangan,dan tempat berbaloi untuk laman Instagram anda! .Tetapi tidak digalakkan kepada sesiapa yang mempunyai masalah takut dengan ketinggian kerana untuk naik ke tempat bergambar,anda perlu memanjat menggunakan tangga yang disediakan untuk sampai ke atas.Ya,bagi saya amat menggerunkan ditambah dengan semasa naik,menghadap tebing yang tinggi, tetapi akan disediakan tali pinggang untuk tujuan keselamatan.








Pasar Malioboro


Apabila pergi ke tempat orang,sudah pastinya menjadi satu perkara yang harus untuk anda membeli souvenir untuk diberikan kepada kawan-kawan,orang tersayang mahupun untuk kenang kenangan.Oleh itu,pasar malioboro ini adalah tempat yang wajib anda kunjungi untuk membeli souvenir seperti fridge magnet,keychain dan banyak lagi.Selain harga berpatutan dan boleh ditawar,pasar ini dibuka sehingga malam.Oleh hal yang demikian pasar ini dipanggil Pasar Sore Malioboro.


Okay,cukup setakat ini yang boleh saya sampaikan.Saya akan buat lagi entry mengenai tempat tempat di Yogyakarta ataupun Jogjakarta dengan lebih terperinci lagi untuk next entry.Kepada sesiapa yang akan pergi ke sini,saya mengucapkan selamat bercuti :)