Wednesday, 8 November 2017

Penjagaan pin tudung

Penjagaan pin tudung




Hai kawan kawan! Fuhhh finally baru ada masa nak up entry setelah hectic week aku berlalu..syukurr…busy noh! Dengan test and assignments macam gunung wakaka.K so hari ni aku nak up entry pasal nak jaga baik baik pin tudung daripada rosak dan merosakkan tudung.Satu dari idea idea ni aku terbaca kat fb.siapa siapa yang buat idea ni you’re the best! Okay mari la mari membaca kawan kawan sekalian.



Nak elakkan jarum tu dari tercabut dari badan pin...rapatkan gap yang kat hujung pin tu..supaya tak longgar and tak senang tercabut dari badan pin.Guna playar yang kecik tu ja…kepitkan jer! And you’re done.Hasilnya,jarum tu dengan badan pin tu akan attach dengan kukuh lah ,gitu.Aku pernah sekali menguap sampai tercabut pin tu sampai tepisah pin dan badan pin tu..teruk nau menguap sampai tercabut pin dibuatnye tapi aku tau im not the only one..korang pon msti pernah kan? hahahaha biasalah tu.




Okay,selain rapatkan gap guna playar…kita gunakan getah sayur plak okay…Kadang kadang geram tau tak kalau pakai tudung putih lepastu kat bahagian kita selalu guna pin tu jadi berkarat..tambah plak jadi lobang besar kat bahagian kita cucuk pin.Jadi,jalan penyelesaiannya mudah jer..ambik getah sayur yang korang kumpul kat dapur tu..pgi potong kecik kecik exactly mcm gambar kat atas ni…lpas tu letak kan bahagian hujung pin tu.masalah selesai!




Okay last step! Pin punya lah cantik tapi manik kat pin tu tercabut cabut grrrr geram nye! So camna nak elakkan ni dari berlaku cmtu lagi? K semudah abc…beli nail polish yang clear tu..jangan yang bewarna plak ye nak polish pin bukan kuku k yougais hahaa. Murah je aku beli baru je RM3.90 camtu…..lepas tu dengan lemah lembut ,sapu cantik cantik kat permukaan manik pin tu…jangan tebal sangat kang nampak hodoh plak..macam sapu gam rupanya nanti kalau tebal sangat …Bila dah habis sapu nail polish tu kat pin tu..bagi kering jap..ala tak lama 1 min cmtu okay kot.Dan selesai.

Okay,saya rasa setakat ni tu je yang saya nak share..kalau tak faham sorry ye kawan kawan..aku ni bad dalam explanation nihh hahaha..yang penting simpan la pin kat tempat yang selamat jangan letak bersepah walaupun hakikatnya pin korang akan hilang gak huarghhh….Okay y’all..Semoga entry ni dapat menyelesaikan masalah korang yang girl girl ni...Okay jumpa lagi next entry kbai









9 comments:

  1. Wah! berguna tips ni. saya selalu buat yang kepit tu sebab mmg pernah tercabut time menguap jgk. Dahlaah depan orang, malu je nak betulkan balik dgn tudung hampir tercabut.

    yang getah tu pernah jgk tapi x brape suka sbb bila lama2 getah tu jadi melekat dan bagi kesan buruk sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann tak tau cmna nak control mulut ni dari bukak mulut besar2 masa menguap xD hahhaa..getah tu kalau rajin..tukar tukar lah kalau dah nak melekat

      Delete
  2. Menarik tips ini.. Pin tudung pun kena service jugak kannn.. Memang betul masalah pin tudung selalu tak rapat dan mudah tercabut.. Good tips..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yee kena service hehehhe jimat duit dari beli yg baru :D

      Delete
  3. pin tudung pun ada cara penjagaan. Menarik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah tu lah kan..nak elakkan dri masalah sma berlaku..sebab dulu kalau pin rosak je beli baru dahtu berulang balik masalah sama...

      Delete
  4. Best lah entri ni at least boleh tahu cara jaga pin tudung tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq erni.marilah kita sama sama menjaga pin tudung! hhehehe

      Delete
  5. Hi salam singgah dan follow sini :)

    Btw jom join GA saya!

    http://www.akuseorangtraveler.com/2017/11/give-away-hadiah-misteri-dari-astraveler.html

    ReplyDelete