Friday, 3 August 2018

Blog BukuPinky lulus Google AdSense!

Blog BukuPinky lulus Google AdSense!

Hai korang,assalamualaikum,hari ni aku happyyyy sangat2,tak terkata la huhu,mana tak nya penantian aku selama ini akhirnya tercapai! Alhamdulillah,akhirnya terima email dari google adsense dan diorang bagitau yang blog aku dah kena approved google adsense.Dapat email masa praktikal,dia punya rasa tak sabar nak balik tuu wuhuuu tuhan je tau hehek!. Mula2 tu agak seram jgak bila dapat email dri adsense ni..kot2 bagitau yang tak lulus tu (hasil pemerhatian dari blogger yang berpengalaman apply adsense).Mujurla aku tak dapat email tu...(email dari google adsense yang kata account anda tak lulus untuk google adsense)







Tadaa! di sebalik blog aku yang sunyi dan sendu ni,aku pun try hard nak apply ni tau...baru tefikir nak check balik blogger ni sekian lama menghilang sbab busyyy fuhh...Syukur..makin semangat la nak update blog lepas ni huhu!...Masa aku mula apply dulu,rasanya 1 tahun yang lepas..lama kan? masa tu blog aku memang dah dibangunkan...dan siap buat giveaway..dan tambah ayat yang tak cukup dalam satu entry (sebab ayat kena banyak dalam satu entri..sekurang2 nya 500 patah perkataan ke atas).and yaa aku dah buat.tapi tunggu punya tunggu hampa plak sbab krik krik je takda jawapan dari google adsense..




Minggu lepas,aku kaji balik blog aku,terfikir plak nape agaknya diorang tak approve aku punya blog.Sampai satu tahap tu aku almost nak give up..memang give up dah kot..sebab memang takda reply dari google adsense sama ada lulus ke tak..senyap je..buka website diorang still sama under process...Apa yang aku buat? aku cancel account google adsense aku tu..pastu diorang send email untuk confirmation cancel account.Email confirmation untuk cancel account tu, dlm email tu,dia ada satu button untuk confirm cancel account..dan dia bagi instruction untuk tkan tu within 24 hours..keesokkannya aku pon tekan..maka cancel la permohonan google adsense aku sebelum ni yang aku tunggu lamaaaaaaa sangat tu. Lepas tu aku apply balik kat google adsense..sign up macam biasa dan kali ni aku berharap sangat semoga kena approved..




Anddd finally Alhamdulillah berkat di pagi Jumaat,tak sampai dua minggu dapat email dri google adsense yang menyatakan tahniah bahawa account aku dah fully approved! hihiii 




Jadi,aku nak kongsikan kepada kawan kawan yang tngah membaca ni,yang tengah tunggu untuk blog korang kena approve dari google adsense...aku nak share tips yang aku dapat hasil daripada mencuba dan terus mencuba hehe..

  • Pastikan usia blog melebihi 3 bulan dan ke atas...
  • Pastikan blog korang dah fully complete,bukan yang masih tergantung sepi.Bila dah complete ada follower dan post baru apply google adsense.
  • Pastikan patah perkataan banyak dalam satu post dan kalau ada gambar,taip la panjang2 bawah gambar tu..check guna microsoft word untuk patah perkataan kalau tak pasti panjang ke tak. sekurang2nya 500 patah perkataan ke atas.
  • Kalau blog korang ada giveaway apa smua tu,archieved kan dulu. **ni salah satu punca blog aku tak kena approved..sebab bila aku archieved..baru diluluskan hehe...tak pasti kenapa..mungkin ada url copy and paste kot? mungkin? hehe
  • Letak about me apa smua tu kat blog korang..tpi jangan letak banyak sangat widget okay..
  • Elak guna template blog yang lain,guna yang disediakan oleh blogger je ye
  • Cuba cancel account. **ni cara terakhir aku lepas aku archieved entry giveaway apa smua tu..


Sebelum ni aku harapkan kakak dan abang aku je,diorang ni boleh la dikatakan otai dalam blogger ni dan menjadi inspirasi untuk aku buat blog gak hehe!..diorang pun banyak tolong but still tak lepas..tapi aku memandai jadi bidan terjun fix it sana sini..akhirnya lulus jgak...nnti aku update lagi,rasanya ada yang terlupa nak share kat sini..Selamat mencuba okay kepada kawan kawan yang telah menunggu approval dari google adsense! tak cuba tak tahu kan hehe bye2 jumpa next entry 





2 comments:

  1. dah give up dah sebab asyik kena rejec je setiap kali apply. Btw, tahniah ye :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba lagi sis, saya dulu pun give up hehe, terima kasih sis :)

      Delete